Beurswaakhond SEC schikt voor $10 miljoen met STO-firma Bitqyck

De Securities & Exchange Commission (SEC) heeft een schikking getroffen met de twee oprichters van Bitqyck, dat zonder licentie digitale effecten (STO’s) uitgaf en beleggers heeft misleid, zo meldt de beurswaakhond in een persbericht. Het gaat om een schikking van ruim tien miljoen dollar.

Digitale effecten?

Wat is er aan de hand? De twee oprichters Bruce Bise en Sam Mendez uit Texas boden zogenaamde de security tokens (STO’s) Bitqy en BitqyM aan. STO’s zijn te vertalen als digitale effecten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Iemand koopt een aandeel, maar de uitgifte ervan en het uitkeren van het dividend gaat door middel van een smart contract. De Bitgy token moest investeerders een aandeel geven in het bedrijf zelf. De BitgyM token gaf beleggers een terugkerende rente uit de opbrengst van een mining farm.

Volgens de SEC zijn deze claims onjuist. Zo was er een schimmig handelsplatform met de naam QyckDeals in het leven geroepen om Bitgy-tokens te ruilen. Daarnaast was er de ongeregistreerde beurs TradeBQ waar de Bitgy tokens op verkocht zijn.

13 miljoen dollar

Bitqyck wist maar liefst dertien miljoen dollar op te halen bij investeerders. Via commissies hebben de investeerders $4,5 miljoen kunnen verdienen, maar ze zijn nog steeds twee derde van hun inleg kwijt.

Bitgyck gaat nu ruim $8,3 miljoen betalen aan de SEC en de oprichters Bise en Mendez zelf moeten respectievelijk een boete betalen van 890 duizend dollar en 850 duizend dollar.

‘Geen nieuwe wetten’

Volgens SEC-voorzitter Jay Clayton is de toezichthouder niet van plan om de bestaande wetten aan te passen aan nieuwe digitale assetklassen, zo zei onlangs tegenover persbureau Bloomberg.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik denk dat heel veel mensen te enthousiast zijn geworden hoe wij de regels gaan veranderen om deze technologie te faciliteren en er is veel gelobbyd om dit te bereiken. Maar we zijn helder geweest vanaf het begin: dit gaat niet gebeuren’. [/penci_blockquote]

Lees meer over:
SECsecurity token

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.