Bhutan is een baas met $780 miljoen aan bitcoin, twee keer zoveel als El Salvador

176 totale weergaven

De investeringsarm van Bhutan, Druk Holdings, bezit meer dan 13.000 BTC. Dat is ruim het dubbele van wat El Salvador aan bitcoin bezit. Dat blijkt uit verse onchaincijfers van Arkam Intellgence.

Bhutan heeft twee keer zoveel bitcoin als El Salvador

Op X wijst het onchain-analyseplatform Arkham Intelligence op een groep adressen die 13.029 BTC (ongeveer $758 miljoen) in bezit hebben. Zij zijn het eerste analysebedrijf die nu publiekelijk het bitcoinbezit van Bhutan heeft geidentificeerd.

De bitcoins zijn niet gekocht, maar verkregen door ze te minen, Deze mining activiteiten zijn uitgevoerd door de investeringsarm van het Koninkrijk Bhutan, ook wel bekend als Druk Holdings (DHI). En het blijft niet bij BTC. Want Druk Holdings heeft ook 656 ETH in bezit, ter waarde van ongeveer $1,5 miljoen, samen met een kleine hoeveelheid BNB en Polygon (MATIC).

Arkham voegt eraan toe dat het in staat was om de tijdlijn van onchain-miningactiviteiten te verifiëren met tijdsverloop-satellietbeelden van de bouw van faciliteiten op de locatie van het inmiddels opgeheven Education City-project.

Het bruto binnenlands product (BBP) van Bhutan zal naar verwachting tegen het einde van 2024 $3 miljard bedragen. Dat betekent dat de BTC-bezittingen ongeveer een kwart van het BBP vertegenwoordigen. Volgens een rapport in lokale media in het begin van 2023 bevestigen Bhutanese functionarissen dat mining met behulp van waterkracht in april 2019 begon, toen de prijs van Bitcoin rond de $5.000 lag.

In mei 2023 is DHI gaan samenwerken met miningbedrijf Bitdeer om CO2 neutrale miningactiviteiten in Bhutan te ontwikkelen. In april 2024 onthulden ze upgrades om de miningcapaciteit van Bhutan tegen de eerste helft van 2025 met 500 megawatt te verhogen, waardoor de totale capaciteit op 600 MW komt.

Hoe verschilt dit van El Salvador?

Het land loopt hiermee ver voorop op El Salvador. Dat land begon drie jaar geleden met het kopen van BTC, toen de BTC-prijs rond de $51.700 lag.

Volgens de Nayib Tracker-website, die de wallet van het land bijhoudt, bezit het momenteel 5.875 BTC ter waarde van $331 miljoen, wat ongeveer 45% is van de bezittingen van Bhutan. Bovendien zijn deze Bitcoins tegen een veel hogere prijs gekocht, met een gemiddelde dollarkostprijs van $43.900 en een totale winst van 32,6% voor het Midden-Amerikaanse land.

El Salvador gebruikt echter ook hernieuwbare energie om BTC te delven met behulp van geothermische vulkanische energie. Bhutan is een landlocked Boeddhistisch koninkrijk aan de oostelijke voet van de Himalaya met een bevolking van slechts 790.000 mensen. Ter vergelijking: El Salvador heeft een bevolking van 6,3 miljoen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...