Biden's masterplan voor bitcoin en crypto's uitgelekt, markt reageert positief

Biden's masterplan voor bitcoin en crypto's uitgelekt, markt reageert positief

Een overkoepelend beleidsplan van de Amerikaanse president Joe Biden om digitale assets zoals bitcoin te reguleren, is vroegtijdig uitgelekt. De conclusie: weinig nieuwe regels maar de oproep om meer samen te werken als instanties.

Het is volgens analisten de verklaring waarom de bitcoin prijs zo plots stijgt door de $42.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In beleidstermen gaat het om een 'executive order', letterlijk vertaald een uitvoerend bevel hoe overheidsinstanties met deze relatief nieuwe assetklasse moeten omgaan. Zoals bekend heb je in de VS een groot aantal instanties die iets moeten en vinden van bitcoin.

Van beurswaakhonden zoals de SEC en de CFTC, tot witwaswaakhond FinCen en de belastingdienst IRS.

Maar ook de toezichthouder op de bancaire wereld, de Office of the Comptroller of the Currency, en uiteraard het ministerie van Financiën, de Financial Stability Oversight Council en de Federal Reserve (FOMC vergaderkader) vinden iets van bitcoin en aanverwante cryptovaluta. En in het geval van opsporing van cryptocurrencyfraude worden instanties zoals het ministerie van Justitie en de FBI ingezet.

Net zoals diverse senatoren zoals Ted Cruz (Texas) en Cynthia Lumnis (Wyoming) die openlijk het bitcoin evangelie belijden.

Biden wil dat al deze instanties hetzelfde gaan denken en handelen over deze ontbolsterende assetklasse, die steeds tractie krijgt bij ook traditionele investeerders in Amerika. Onder meer verzekeraars zoals New York Life en Mass Mutual hebben exposure in bitcoin, net zoals diverse kleinere pensioenfondsen in het land. Ook Wall Street namen zoals Morgan Stanley investeren - weliswaar indirect via het Grayscale fonds - indirect in bitcoin.

En nu is er dus een factsheet van het uitvoerende bevel uitgelekt. Het embargo zou later vandaag vervallen. Wat staat erin?

Erin staat beschreven dat er een 'volledige overheidsaanpak nodig om de risico's en kansen van digitale activa en de onderliggende technologie te benutten'.

Coindesk citeert minister van Financiën Janet Yellen. Zij zou onder meer gezegd hebben:

'Een uitvoerend bevel vanuit de president over cryptocurrency's gaat op een verantwoorde manier innovatie ondersteunen om er sprake is van gecoördineerd overheidsbeleid. (...) Treasury gaat samenwerken met andere collega's van andere instanties om een rapport op te stellen over de toekomst van geld - en betaalsystemen'.

Yellen is een bekende havik als het aankomt op crypto - en anti-witwasregels.

Het is Cameron Winklevoss, medeoprichter van exchange en custodian Gemini, die het lek op Twitter publiceert.

Het is de vraag of de documentatie wel positief is uit te leggen. Er klinkt namelijk naar aanleiding van de huidige Rusland Oekraïne oorlog een luidere roep om nog strengere regels voor beurzen en andere custodians op te stellen. Zo vinden Amerikaanse politici zoals Elizabeth Warren en Hillary Clinton, beiden voormalige presidentskandidaten, het ongehoord dat bitcoinbeurzen zoals Coinbase en Kraken Russische klanten blijven bedienen met crypto's en aanverwante diensten zoals custody en staking. Die druk zal op de industrie, naarmate de oorlog vordert, alleen maar toenemen.

Volgens insiders zoals investeringsmanager Travis Kling is de assetklasse inmiddels robuust genoeg om eventuele extra regels te overleven.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo, dat opgenomen is in het cryptoregister van de Nederlandsche Bank.

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin Amerika regulering

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties