Bitcoin daalt onder $27.000 na aanklacht CFTC tegen Binance

Binance is door de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) aangeklaagd. Drie entiteiten onder de vlag van Binance worden aangeklaagd, evenals CEO Changpeng Zhao en COO Samuel Lim,

De aanklacht bestaat uit verschillende pagina's en documenten. We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet.

Dit zijn de 10 meest opmerkelijke punten:

 1. De CFTC heeft een aanklacht ingediend tegen Binance wegens vermeende schending van de Commodity Exchange Act (CEA) en CFTC-regelgeving
 2. De aanklacht beweert dat Binance derivaten heeft aangeboden en uitgevoerd voor en namens Amerikaanse personen zonder zich te registreren bij de CFTC.
 3. De aanklacht stelt dat het compliance-programma van Binance ineffectief is geweest en dat Binance zijn werknemers en klanten heeft geïnstrueerd om compliance-controles te omzeilen om bedrijfswinsten te maximaliseren.
 4. De aanklacht stelt dat Binance zijn klanten niet verplichtte om identiteitsverificatie-informatie te verstrekken voordat ze op het platform handelden en geen basiscompliance-procedures implementeerde om terrorismefinanciering en witwassen te voorkomen en op te sporen.
 5. De aanklacht beweert verder dat zelfs nadat Binance beweerde Amerikaanse klanten te beperken van handelen op zijn platform, Binance zijn klanten instrueerde over de beste methoden om de compliance-controles van Binance te omzeilen.
 6. De aanklacht beschuldigt Binance ervan op te treden als een markt voor derivatentransacties zonder zich bij de CFTC te registreren.
 7. De aanklacht beschuldigt ook de leiders van Binance ervan niet zorgvuldig toezicht te hebben gehouden op de activiteiten van Binance als FCM. FCM staat voor futures commission merchant.
 8. De aanklacht beschuldigt Binance, Zhao en Lim verder van opzettelijke ontduiking van de vereisten van de CEA. CEA staat voor Council of Economic Advisers.
 9. In de aanklacht wordt Zhao aansprakelijk gesteld voor de overtredingen van Binance op basis van zijn controle over Binance en zijn langdurige falen om te goeder trouw te handelen met betrekking tot het wangedrag van Binance.
 10. Lim, CCO van Binance van 2018 tot 2022, wordt beschuldigd van het opzettelijk helpen en aanzetten tot overtredingen door Binance.

Binance aangeklaagd

Binance zou met 300 accounts op haar eigen platform (tegen haar eigen klanten) hebben gehandeld. CZ had toegang tot deze "house accounts" en daarmee zou de beurs dus de koersen hebben kunnen beïnvloed.

Ook zouden werknemers hebben toegegeven dat ze mogelijk bij illegale activiteiten betrokken waren. In de aanklacht worden Hamas, terrorisme, Rusland en "een oogje dichtknijpen" in één zin gebruikt. Personeel van Binance zou het in sommige gevallen dus niet zo nauw hebben genomen met de regels.

De hele aanklacht lees je hier in pdf-vorm.

Binance heeft met Binance.US een aparte tak voor de Amerikaanse markt. Het lijkt nu bij het 'internationale Binance' te zijn misgegaan met het bedienen van Amerikaanse klanten met hefboom- of futureshandel.

Prijsdaling

Als gevolg van het nieuws daalde de koers van bitcoin. Op moment van schrijven staat de koers onder de $26.700. Dat is zo'n 5% lager vergeleken met een etmaal geleden. Belangrijke notitie is wel: de daling volgt op een extreme prijsstijging van bijna 50% in anderhalve maand tijd.

Bitcoin daalt onder $27.000 na aanklacht CFTC tegen Binance

Interessanter is misschien wel wat er gebeurt met de Binance Coin (BNB). Bitcoin is veel groter dan Binance, maar voor BNB is dat een ander verhaal. Op moment van schrijven staat de token ook 5% lager dan enkele uren geleden.

Dylan LeClair laat zien hoe de token sowieso al een lastig jaar heeft. In de lente-rally van bitcoin, moest BNB maar liefst 37% inleveren ten opzichte van BTC.

Reactie CZ

Terug naar Binance. Frontman CZ reageert op Twitter met een op het eerste gezicht cryptische tweet: "4".

De volgers die Zhao al langer volgen weten waar hij naar refereert: een tweet van begin 2023 waarin hij nieuwtjes categoriseert. Met het nummer 4 doelt hij op het negeren van "FUD, fake news, attacks, etc.". Daarmee stopt de CEO de aanklacht en de berichtgeving van Bloomberg dus direct in de doofpot.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuwsCFTC

  Door: Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...