Binance en de onmogelijke bitcoin rollback: gestolen BTC aan miners ‘geven’

Cryptobeurs Binance is slachtoffer geworden van een hack. Bij deze aanval werden 7000 bitcoin (BTC) buitgemaakt. De vraag is dan: hoe los je dit op?

De ceo van Binance, Changpeng Zhao ofwel CZ, opperde wel een heel opmerkelijk idee op Twitter. Hij wilde de transacties van de gestolen BTC terugdraaien. In de praktijk zou dit betekenen dat de bitcoin niet meer op het adres van de hackers zou staan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In plaats daarvan zou het geld bij de miners terecht komen. Het idee is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Inmiddels heeft CZ de woorden al teruggenomen. Er wordt geen poging gedaan. Maar het was sowieso een onmogelijke opgave.

En gelukkig maar, het zou een waanzinnige klap voor bitcoin zijn wanneer er ineens transacties konden worden teruggedraaid.

Zowel het netwerk van nodes als de miners zouden hier nooit mee akkoord gaan, er is simpelweg bijna niets te winnen. Behalve voor Binance en de miners die de verhoogde block reward krijgen dan.

Begin van de ophef

De grootste ophef over dit idee ontstond na onderstaande tweet van Zhao. Hierin suggereerde hij dat er serieus na is gedacht over de mogelijke rollback. De oprichter van Binance kwam blijkbaar wat laat tot de conclusie dat het een absurd idee is..

CZ beroept zich na zijn misser op het feit dat hij in ieder geval transparant is over zijn gedachtegang. En daar valt iets voor te zeggen…

Waarom komt er geen rollback?

Dit idee druist zo in tegen waar bitcoin voor staat, dat zelfs als het mogelijk was het niet zou gebeuren. Er zijn teveel partijen die er belang bij hebben dat alle transacties van bitcoin altijd definitief zijn.

Het beloningssysteem dat is ingebouwd in bitcoin zorgt ervoor dat iedereen altijd volgens de regels moet spelen. Doe je dat niet? Dan wordt je niet beloond.

Het enige wat je kunt doen wanneer je het niet met de meerderheid eens bent is afsplitsen. Iets wat verschillende altcoins hebben gedaan in het verleden. Maar daar heeft Binance, natuurlijk, ook geen baat bij.

Bij Binance zijn ze inmiddels tot inkeer gekomen, hieronder kort op een rijtje waarom de rollback geen doorgang kan vinden:

Boetekleed

In onderstaande tweet trekt Zhao het boetekleed aan. Hij benoemt het feit dat hackers in staat waren zwakke plekken van Binance te misbruiken.

Ook benadrukt hij dat het met name gewoon een heel erg dure les is. Het is de taak van de cryptobeurs om goed op de cryptovaluta te letten. En daarin hebben ze gefaald.

Reacties

Uiteraard horen bij dit soort maffe ideeën ook reacties op social meda. Hieronder een kleine greep uit het aanbod van Twitter.

Een leuke vergelijking is die van Nic Carter. CZ opperde het idee om bitcoin transacties terug te draaien. Dat blijkt geen goed idee, het kan in de praktijk niet eens. Niet echt een situatie waar je complimenten voor hoort te krijgen…

?s=19

Michael Novogratz zegt geschokt te zijn over het hele idee. Toen Ethereum transacties terugdraaide vanwege een fout in een smart contract was het project nog erg jong. Bij bitcoin staat er inmiddels meer dan $100 miljard op het spel, een hele andere situatie volgens Novogratz.

Ook Udi Wertheimer doet een duit in het zakje: hij gaat vol in de aanval.

Eind goed, al goed?

CZ lijkt te hebben geleerd van zijn fouten en zegt inmiddels bíjna sorry voor het idee. De blockchain van bitcoin blijft onveranderd. Want eerlijk is eerlijk: dit soort gebeurtenissen doen uiteindelijk niks af aan de kwaliteiten van de grootste cryptomunt… Die blijven staan als een huis.

Lees meer over:
BinanceBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...