Binance krijgt boete in Oezbekistan

Het National Agency for Prospective Projects (NAPP) van Oezbekistan onderneemt actie tegen Binance. De cryptobeurs is in het land actief zonder licentie. Daardoor moet het bedrijf nu een boete betalen van 102 miljoen soms, zo delen lokale media.

Dat klink misschien als een enorm bedrag, maar omgerekend valt het heel erg mee. Het gaat namelijk om slechts $8.200. De NAPP is van plan om de zaak via een gerechtelijke procedure voort te zetten en te eisen dat Binance dit bedrag aftikt.

Cryptobeurzen in het land moeten een licentie krijgen bij de NAPP. Bovendien moeten “elektronische systemen die de handel in cryptocurrency faciliteren”, worden gehost op servers binnen de grenzen van Oezbekistan.

Binance weigerde tot dusver om aan de wettelijke vereisten van het land te voldoen. Daarom moeten er nu via juridische wegen een vervolg gegeven worden aan deze zaak. Vyacheslav Pak, adjunct-directeur van NAPP, bevestigde dat het agentschap gerechtelijke tussenkomst zou zoeken om de betaling van de boete af te dwingen.

De NAPP maakte enkele jaren een wet waarin staat dat al de goedgekeurde cryptobedrijven elke maand een vergoeding moeten betalen. Cryptobeurzen hebben verschillende tarieven toegewezen gekregen. Zo wordt gaandeweg een spaarpotje opgebouwd in een speciaal opgericht fonds.

Al het geld dat binnenkomt in het fonds wordt verdeeld, waarbij de 20% en 80% naar respectievelijk de NAPP en de overheid gaan. Je zou het dus als een verkapte belastingregel zien, waar het gewicht van een licentie aan is gehangen.

Lees meer over:
Binanceoezbekistan