Monero, DASH en Zcash uitlenen op Binance vanaf 20 september

Update 17 september: Monero (XMR), DASH en Zcash (ZEC) bezitters opgelet! Je kunt deze cryptomunen vanaf 20 september uitlenen bij Binance. Er wordt een vastgestelde jaarlijkse rente van 3.5% beloofd. Dat laat het bedrijf weten in een persbericht.

26 augustus: Gisteren gooide CEO Changpeng ‘CZ’ Zhao van cryptobeurs Binance er een tweet uit met de volgende strekking: ‘geld verdienen terwijl je slaapt’. Al gauw kwam de geruchtenmolen op gang en werd er gespeculeerd over hoe dit mogelijk zou gaan worden. Het antwoord luidt als volgt: lending, het uitlenen van je crypto aan Binance en daar rente op pakken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lending op Binance

Vandaag werd dit gerucht bevestigd. In een officieel persbericht maakte Binance namelijk bekend dat het een lending platform gaat aanbieden aan haar klanten. Op 28 augustus om 8 uur ’s ochtends zal het platform live gaan. In een tweet worden er rentes van 15% genoemd. Maar hoe werkt dit precies?

Je leent je munten uit aan Binance en je krijgt hier een vergoeding voor. Eigenlijk wordt de cryptobeurs daarmee een cryptobank. In de eerste fase van de lancering van het lending platform zullen er mogelijkheden worden aangeboden voor BNB, USDT en ETC met een vaste looptijd van 14 dagen.

Op de Binance Coin krijg je dan een jaarlijkse rente van 15%. Voor USDT is dit 10% en voor Ethereum Classic is een rentepercentage van 7% genoemd. Het platform is gebaseerd op een first-come-first-served principe.

Je kunt je dus vanaf de 28e augustus inschrijven voor deze dienst. Onmiddellijk nadat de termijn van de lending van jouw munten is afgelopen, zal je betaald krijgen.

Cryptomunt Totale cap voor inschrijving Individuele cap Jaarlijks rentepercentage Batch Rente per batch
BNB 200,000 BNB 500 BNB 15% 10 BNB 0.057534 BNB
USDT 10,000,000 USDT 1,000,000 USDT 10% 100 USDT 0.383561 USDT
ETC 20,000 ETC 1,000 ETC 7% 1 ETC 0.002685 ETC

Even een kort voorbeeldje: als een persoon 10 batches aan BNB wil lenden (met dus een totaal van 100 BNB), dan krijgt het hier 0,0057534 x 10 = 0.57534 BNB extra voor terug. Per jaar zal dit neer komen op 15%.

Mocht je nog vragen hebben over deze dienst, dan kun je terecht op de FAQ-pagina van de cryptobank.

Not your coins

Met deze move wordt Binance dus meer dan alleen een uitwisselingskantoor voor munten. Het houdt munten in bewaring en het geeft hier een vergoeding voor. Indirect zullen er dus minder mensen zijn die de cryptomunten in eigen beheer zullen nemen. Je laat je munten bij een derde partij staan, en hebt ze niet in een eigen wallet. En dan komt het bekende kreet weer om de hoek kijken: not your keys, not your coins.

Alle munten die in bezit zijn van derden, kunnen buiten jouw schuld om kwijt raken. Of het nu een hack is of een technisch probleem: jij kunt er niets aan doen. Dat is ook het gevaar bij deze lending praktijken. Binance heeft dan wel een eigen SAFU-potje om eventuele verliezen te vergoeden, maar dat is geen garantie voor geluk.

Aan de ene kant is het heel luceratief, maar aan de andere kant neem je ook een risico. Vergeet ook niet dat je te maken hebt met twee volatiele munten, die dus in jouw lending-periode ook van waarde kunnen veranderen.

Binance trekt de strop voor overheden en monetaire partijen met deze dienst verder aan. Dit kan ook weer gevolgen gaan hebben voor de cryptobeurs, ehmm, cryptobank. Het is dus noodzaak om goed te weten waar je mee bezig gaat! Bezint eer ge begint.

Zij zien zichzelf alleen als ‘matchmaker’, maar het is voor de beurs ook een manier om Binance Coin weer onder de aandacht te brengen.