Binance ontdekt ‘dusting attack’ op Litecoin (LTC)

Binance maakt via Twitter bekend dat er een grote aanval heeft plaatsgevonden op de privacy van de gebruikers van litecoin (LTC). Via deze link zie je een van de transacties.

Dit soort aanvallen zijn interessant om uiteindelijk gegevens te verzamelen van mensen die bezig zijn met cryptomunten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dust attack en privacy

De aanvallers sturen enorm kleine hoeveelheden LTC naar verschillende adressen. In het voorbeeld van de tweet gaat het om 0,00000546 LTC. De munten worden vervolgens bijgeschreven op de ‘aangevallen’ adressen.

Het lijkt op gratis geld, maar niets is minder waar. Dit kleine aantal LTC blijft vervolgens ‘kleven’ aan de gebruikers van die adressen. Op deze manier kunnen mensen jouw transacties blijven volgen, ook als je privacymaatregelen neemt.

De aanvallers kunnen op deze manier alle activiteiten van jou op het netwerk monitoren en achterhalen. Met deze gegevens kun je vervolgens met flink wat puzzelen bijvoorbeeld achter de identiteit komen van mensen die het netwerk gebruiken.

Stof in je portemonnee

De kleine hoeveelheden stof in je portemonnee verblijven daar vaak onopgemerkt. Zonder dat je het door hebt kunnen kwaadwillenden dus jouw transacties blijven volgen.

Een van de bitcoin wallets gericht op extra privacy is de Samourai Wallet. In 2018 merkte zij op dat gebruikers van hun software ook slachtoffer werden van dusting attacks.

Om te voorkomen dat je deze kleine hoeveelheden cryptomunten meestuurt, kun je in de wallet aangeven dat je deze niet wil spenderen. Op die manier blijft dat kleine aantal altijd op een bepaald adres staan. Zo bescherm je alsnog je privacy.

Dit soort functionaliteiten helpen enorm, maar je moet dus wel goed opletten. De bedoeling van dit soort aanvallen is natuurlijk onopgemerkt te blijven. Wanneer je het weet kun je er wat aan doen, anders kan men jouw transacties gewoon volgen.

Wanneer je bezig bent met privacy is het dus aan te raden om je gebruikte adressen zo nu en dan te controleren op ‘dust’.

Lees meer over:
Litecoin

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...