Bitbond wil €3,5 miljoen ophalen met eerste STO in Duitsland

Bitbond wil met haar security token offering (STO) €3,5 miljoen aan vers kapitaal ophalen bij particuliere beleggers. Het is de eerste (STO), oftewel digitale effectenuitgifte die door de Duitse overheid is goedgekeurd.

Bitbond

Bitbond is een platform dat bedrijfsleningen verstrekt aan het midden - en kleinbedrijf (MKB). Naar verluidt is er al $15 miljoen (ca. €13,5 miljoen) aan leningen verstrekt aan 4.000 bedrijven. Bedrijven krijgen met 20 tot 25% een vrij hoge rente in hun maag gesplitst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitbond wil €3,5 miljoen ophalen met eerste STO in Duitsland

Security token (STO)

Een security token is een effect (aandeel, obligaties) waarbij de uitgifte via de blockchain gaat. Een bedrijf kan via de blockchain een bepaald aantal tokens aanmaken en deze vermarkten. Een STO is vaak een aangelegenheid voor bestaande bedrijven die (sneller) willen groeien. De uitgifte past vaak binnen bestaande wet - en regelgeving, een verschil met de ongereguleerde Initial Coin Offerings (ICO's).

Bitbond token

De security token is aangemaakt op de blockchain van Stellar (XLM) en krijgt de naam BB1. Het is géén Stellar Lumens token, maar houders kunnen de tokens wel opslaan op een Stellar wallet.

In het geval van Bitbond gaat het om een digitale obligatie (token) met een looptijd van tien jaar. Na die termijn koopt Bitbond de tokens terug voor de originele prijs. Elke token kost 1 euro.

De inlegger krijgt 4% aangeboden per token en er is nog een variabele beloning elk jaar. De token is een investering en krijgt geen toepassing (utility) op het platform.

De tokenuitgifte is geopend tot 8 juli. Beleggers uit de VS en Canada mogen niet deelnemen aan de STO.

De Duitse toezichthouder BaFin heeft de prospectus van de uitgifte goedgekeurd conform Europese regels.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Radoslav Albrecht, oprichter en ceo"] Het MKB is enorm belangrijk voor de economie en is werkgever voor het merendeel van de werkende populatie. We denken dat het MKB via deze STO meer banen kan creëren en sneller kunnen groeien.[/penci_blockquote]

Het verdienmodel: het renteverschil wat men bij klanten in rekening brengt en wat men investeerders aan rente moet uitkeren.

Bitbond, in 2013 opgericht in Duitsland, heeft in vier (!) investeringsrondes $9,5 miljoen (€8,5 miljoen) aan kapitaal opgehaald om de te verstrekken bedrijfsleningen te financieren.

Bekijk hier de light paper van Bitbond (PDF)

Nederland

In Nederland heeft Blockport onlangs haar STO-sale moeten afblazen. De 'soft' cap van €1 miljoen is niet behaald. Voor de Blockport BV is inmiddels faillissement aangevraagd.

Bij Ockel, een computerfabrikant uit Den Haag, is ca. acht ton opgehaald bij haar lopende STO-verkoop.

Verder kunnen bedrijven ook via het platform Nxchange van Marleen Evertsz een digitaal effect uitgeven. Eerste naam is Billink, die met haar uitgifte zeven ton wist op te halen.

De obligaties worden aangemaakt op een private blockchain, de clearing van de transacties zijn de verantwoordelijkheid van de ABN AMTO.

Bron: Coindesk

Interview Bitbond

Collega Vincent Everts sprak Bitbond dit jaar nog tijdens Bitcoin Wednesday, waar Bitbond een van de sprekers was.

Lees meer over:
security tokenSTO

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...