Bitcoin custody services bij Amerikaanse banken? Toezichthouder VS zet deur wagenwijd open

Kun je straks je bitcoin opslaan bij Amerikaanse banken? De waakhond voor nationale banken zet de deur wagenwijd open.

De Comptroller of the Currency (OCC) geeft aan dat banken in de VS straks mogelijk bitcoindiensten mogen aanbieden. Dat meldt The Block.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De OCC is een overheidsorgaan die toezicht houdt op de nationale banken. Zij houden de handhaving van de wetten in de gaten.

Bitcoin bij een bank?

Amerika lijkt een nieuwe koers te gaan varen: banken in allerlei vormen en maten kunnen straks mogelijk bitcoindiensten aanbieden.

Het gaat dan met name om custody-diensten, het opslaan van bitcoin dus. Hoe dat werkt wordt ook uitgelegd door de Amerikaanse toezichthouders.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Comptroller of the Currency”]”Digitale valuta bestaan alleen op de blockchain of hun distributed ledger waar ze zijn opgeslagen. Er is geen fysiek bezit. In plaats daarvan wordt het recht op een specifieke eenheid van een digitale currency middels een unieke cryptografische sleutel verstuurd. Daarom heeft een bank die een digitale valuta ‘vasthoudt’ op naam van een klant toegang tot de sleutels.”[/penci_blockquote]

In de praktijk betekent het dus dat de banken die deze diensten aanbieden bitcoin in beheer nemen voor hun klanten. Wanneer je snel bij je bitcoin wil (of uberhaupt zelf alles wil bepalen) zit je bij dit soort diensten waarschijnlijk verkeerd.

Digitale assets

Het lijkt erop dat de deur op een kier staat voor Amerikaanse banken om mee te doen in de wereld van bitcoin. De OCC zegt namelijk dat dit soort diensten in lijn liggen met het vakgebied van banken.

Banken die deze diensten leveren hebben in feiten de toegang tot bitcoin in handen in naam van een klant. Dat was een aantal jaar geleden misschien ondenkbaar, maar nu is dat een legale dienst die ze mogen leveren.

Haken en ogen

Maar het is niet zo dat we nu ineens snel allerlei initiatieven zullen gaan zien. Uiteraard moeten banken voldoen aan strenge regels als zij dit soort diensten willen ontwikkelen.

Als er overigens een industrie is die weet hoe je moet voldoen aan allerlei financiële regels (en hoe ze te ontlopen..) dan is het de bankensector wel.

Om deze diensten aan te mogen bieden moeten er aan nieuwe dingen worden voldaan. Denk aan extra veiligheidsmaatregelen, aparte procedures, interne controles en informatiemanagementsystemen.

Kortom: banken mogen aan de slag met bitcoin en diensten daaromheen, maar zij moeten wel aantonen dat ze weten wat ze doen. Want ook hier geldt: als een bitcoin transactie eenmaal is gedaan dan is het definitief.

Bitcoin

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom je je bitcoin niet bij een bank wil stallen. Zeker als particulier zijn er tal van manieren te bedenken om je bitcoin veiliger op te slaan dan bij een bank.

Grotere organisaties of instanties werken echter vaak wel graagmet verschillende custody-diensten.

Hedgefondsmanagers hebben mogelijk geen zin om zelf met private keys in de weer te gaan, maar willen wel bitcoin kopen om mee te liften op de prijsactie bijvoorbeeld.

Het mooie aan bitcoin is dat je het zelf op kunt slaan en beheren, maar meer opties zijn voor een ecosysteem alleen maar goed.

Het is nu de vraag: is er vraag naar dit soort diensten? En wat betekent dat voor de bitcoin die je daarheen stuurt? Deze vragen zullen in de toekomst ongetwijfeld worden beantwoord.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram!

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...