Bitcoin (BTC) en Amerikaanse verkiezingen, hoe ging het 4 jaar geleden?

Bitcoin (BTC) en Amerikaanse verkiezingen, hoe ging het 4 jaar geleden?

Welk effect heeft de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen op de Bitcoin (BTC) markt? Aan de vooravond van de verkiezingsdag vragen sommige analisten zich dit af.

Bitcoin koers in 2016

Vooraf mag je de vraag wát überhaupt het effect is van de verkiezingen. Want Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin zo ontworpen dat de halvenings samenvallen met de jaren waarin er verkiezingen zijn in Amerika.

Want de halvening is een fundamentele verandering aan het Bitcoin protocol, waarbij de inflatie van Bitcoin gehalveerd wordt.

In 2016, toen Trump verrassend won van Clinton, stond de prijs van Bitcoin op 709 dollar. Inmiddels staat de prijs 18 keer hoger de afgelopen vier jaar. Ook qua market cap zijn er grote verschillen. 11,3 miljoen dollar in 2016 tegenover 254,4 miljoen dollar in 2020.

Had je in tijdens de overwinning van Barack Obama in 2012 wat Bitcoin gekocht, dan was je helemaal spekkoper. De prijs stond toen slechts op $12,56 per Bitcoin, een schijntje.

Bitcoin kan terugkijken op een prima maand, de twee na beste maandsluiting uit de geschiedenis van de cryptomunt. Op 1 oktober stond de prijs rond $10.500 om op de laatste dag van de maand even door de $14.000 te schieten.

Hodl-segment

Op 12 maart dit jaar was er sprake van Black Thursday, toen Bitcoin koers werd meegesleurd in de malaise op de aandelenmarkten. De koers dipte naar $3.850 om vrij snel te herstellen.

Maar in de maanden september en oktober wist negatief nieuws de koers amper te beïnvloeden. Zo was er sprake van diverse hacks en grijpen autoriteiten in bij derivatenbeurzen zoals BitMEX, Huobi en OKEx.

Een van de verklaringen is dat er een behoorlijke groep (naar verluidt 60% van de bezitters), die koste wat kost vasthoudt aan zijn Bitcoin.Het is het zogenaamde HODL-segment. Dat wijst op lange termijn vertrouwen in Bitcoin ongeacht de uitkomst van de verkiezingen.

Hoewel er recent een klein dipje is te bespeuren in de onderstaande grafiek.

Bitcoin (BTC) en Amerikaanse verkiezingen, hoe ging het 4 jaar geleden?

Het resulteert - op moment van schrijven - voor een prijs boven $13.700. Ook is de Bitcoin dominantie zelfs boven de 65% gestegen, nu de altcoins blijven bloeden.

Bitcoin wint aan belang

Analist Ty Young van onderzoeksbureau Messari komt met een interessant draadje over de relatie tussen Bitcoin en de verkiezingen.

Het landschap in de VS is dan ook sterk veranderd. Bitcoin bedrijven zoals Kraken en Avanti hebben inmiddels een banklicentie verworven.

Beursgenoteerde bedrijven zoals MicroStrategy, Square en Stone Ridge ruilen cash op de plank in voor Bitcoin. En toezichthouders SEC, CFTC en FinCen komen met steeds meer regels om deze ontbolsterende assetklasse te reguleren.

Bovendien neemt het netwerk fundamenteel aan belang. Miners blijven investeren in rekenkracht om bitcoin te vinden en het netwerk te beveiligen en de financiering van de developers community (niet onbelangrijk!) neemt met rasse schreden toe. Daarnaast wint ook het Lightning Network, de secundaire laag hoewel nog buggy, wel aan belang.

Dat deze week de moeilijkheidsgraad van het Bitcoin netwerk met ruim 16% is gedaald, heeft een duidelijke verklaring. Door het einde van het regenseizoen in China moeten ze hun miners verhuizen van de zuidwestelijke regio's naar de noordelijke regio's.

Anderzijds wees Marc van der Chijs in een recent Hup Bitcoin podcast erop dat miners ook gaan testen buiten China. Ook omdat de druk vanuit de autoriteiten op de sector toeneemt, gezien het ingrijpen bij Huobi en OKEx.

Kansen

Vier jaar geleden wist Trump vriend en vijand te verrassen door de winst in de wacht te slepen. De schattingen zaten er toen met 27% kans voor Trump er behoorlijk naast.

Ook nu is de kans slechts 10% dat de huidige president nog eens vier jaar aan het roer staat. Verovert Joe Biden het Witte Huis of zit er wéér een verrassing in?

Analisten

Tenslotte, hoe beoordelen technische analisten het huidige koersbeeld? Het kan - logischerwijs - drie kanten op: stijgen, dalen of zijwaarts. De koers is namelijk hard afgewezen op het $14.000 level afgelopen zondag.

Daar kun je tegenin brengen dat Bitcoin in oktober door diverse historische weerstandslevels is gebroken: $11.300, $12.400 en $13.100. Het behoort inmiddels tot het verleden.

Analist Rick Blokland van Crypto Targets anticipeert echter op een tussentijdse correctie. Volgens hem zijn er signalen dat de koers gaat dalen richting $11.650.

Volgens Michael Saylor, CEO bij MicroStrategy is er niets aan de hand zolang Bitcoin boven de 200 Weekly Moving Average blijft koersen.

Technische analyse is géén voorspelling, maar kansberekening op basis van een aantal indicatoren.

De Bitcoin prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin Amerika verkiezingen

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Bitcoin daalt 20% tot onder $47.000 na statement Elon Musk over energiegebruik

De koers van Bitcoin is vannacht ingestort. Op het dieptepunt tikte de koers ergens rond 2 uur de $47.600 aan. Exact een etma...

Elon Musk laat Bitcoin prijs dumpen: dit zijn de reacties op Twitter

Vanochtend kon je het al lezen: Tesla is gestopt met het accepteren van bitcoin (BTC) als betaalmiddel vanwege milieuoverwegi...

Bitcoin en energieverspilling: feiten en fabels

Bitcoin en energieverbruik zijn een populair onderwerp. In dit artikel bespreken we de feiten, trends en een toekomstbeeld va...

"Bitcoin keldert naar $46.000 na nieuws Tesla. Wat gebeurt er op de grafiek?"

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

'SEC keurt Bitcoin ETF's in 2021 goed'

Wordt 2021 het jaar dat een bitcoin exchange traded fund (ETF) het levenslicht gaat zien? Als het aan analist Eric Balchunas...

Koop de dip: MicroStrategy slaat voor $15 miljoen extra Bitcoin in

MicroStrategy heeft vandaag 271 Bitcoin (BTC) gekocht tegen een gemiddelde dollarprijs van $55.387. Dat blijkt uit een openba...

Bitcoin prijs zakt onder $50.000, $2 miljard aan long posities geliquideerd

De prijs van bitcoin (BTC) zakt vandaag onder de grens van $50.000. Vervelend voor iedereen die BTC heeft, maar een specifiek...

Grote Bitcoin fondsen in Amerika wachten nog altijd op goedkeuring. Toezichthouder noemt BTC ' zeer speculatief'

Een bitcoin exchange traded fund (ETF) komt er voorlopig niet in Amerika. Dat lijkt de conclusie die je kunt trekken uit de h...

Bitcoin's moeilijkheidsgraad stijgt 21% na aanpassing netwerk

Het delven van Bitcoin (BTC) is flink lastiger geworden. De zogenaamde moeilijkheidsgraad van het netwerk (difficulty rate) i...

Nieuw Amerikaans fonds volgt 30 grote Bitcoin bedrijven

Investeren in de wereld van bitcoin (BTC) kan tegenwoordig op tal van manieren. In Amerika is een nieuw fonds opgericht waarm...

Lees meer

Net binnen

Bitcoin (BTC) wallet van Samsung krijgt Ledger integratie

Samsung telefoons zijn nu ook te gebruiken met de hardware wallets van Ledger, specifiek de Nano S en de Nano X. Dat kondigt ...

Bitcoin start aan tweede periode om Taproot-update te activeren

Een update van het bitcoin protocol kan niet zomaar worden uitgerold. Allerlei verschillende partijen moeten akkoord gaan en...

Koop de dip: MicroStrategy slaat voor $15 miljoen extra Bitcoin in

MicroStrategy heeft vandaag 271 Bitcoin (BTC) gekocht tegen een gemiddelde dollarprijs van $55.387. Dat blijkt uit een openba...

Bitcoin prijs zakt onder $50.000, $2 miljard aan long posities geliquideerd

De prijs van bitcoin (BTC) zakt vandaag onder de grens van $50.000. Vervelend voor iedereen die BTC heeft, maar een specifiek...

Bitcoin en energieverspilling: feiten en fabels

Bitcoin en energieverbruik zijn een populair onderwerp. In dit artikel bespreken we de feiten, trends en een toekomstbeeld va...

Lees meer