Bitcoin Analyse: BTC rond $12.000. Bear flag richting $8.400?

Bitcoin (BTC) zit op het moment van schrijven nét onder de $12.000. Wat gaat er gebeuren?

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – De bitcoin koers is weer flink volatiel en daarmee ook de emoties. Ik heb er gisteren een korte column aan gewijd. De koers bevindt zich in een evenwicht patroon waar het uit moet breken. Gaat de koers dan richting de $8.400 of gaan de bulls $13.500 weer testen?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin koers maandelijkse grafiek

Nog één dag te gaan voordat de maand afsluit. We zien op de maandelijkse grafiek (figuur 1) hoe parabolisch deze beweging is geweest richting $14.000. Er ook een enorme afwijzing te zien van de 0.618 Fibonacci niveau wat aangeeft dat daarmee voorlopig de top is geweest op $13.500.

Het volume is de afgelopen maanden ook oplopend geweest, en met een klein verschil lijkt dat deze maand weer voor het eerst niet zo te zijn. Maar nogmaals, dat verschil is erg klein maar is ook een indicatie voor een top. De RSI is nog niet overbought en heeft nog ruimte om te stijgen. Voor meer informatie over de korte termijn koers verwachting gaan we naar de lagere timeframes.

Bitcoin Analyse: BTC rond $12.000. Bear flag richting $8.400?

Figuur 1: de parabolische beweging komt voorlopig tot einde bij de 0.618 Fibonacci, net onder de $14.000.

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

Ondanks de afwijzing van de top zien we op de wekelijkse grafiek (figuur 2) dat de koers nog steeds in een uptrend zit. De candlesticks maken nog steeds higher lows. Toch kan het goed zijn dat de top voor nu is geweest. Met de 0.618 Fibonacci niveau als golden ratio is het een logisch punt als top voor deze beweging. Tevens heeft de RSI een een weerstand bereikt.

Iedereen verwacht nu ook een correctie van 30% – 40% zoals meerdere keren gezien is in het verleden. Op het moment heeft de prijs een dip gemaakt van ongeveer 25% van de top naar het (sterke) steunpunt op ~$10.300. De koers bevindt zich nu in een evenwicht patroon dat duidelijker te zien is op de dagelijkse en 4uur grafiek tussen het steunpunt op ~10.300 en de top op ~$13.900.

Bitcoin Analyse: BTC rond $12.000. Bear flag richting $8.400?

Figuur 2: Een afwijzing op Fibonacci 0.618, steunpunt op $10.300 en de RSI vindt weerstand.

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (figuur 3) is het evenwicht patroon duidelijker te zien. De candlesticks vormen lower highs en higher lows en de 4uur grafiek (zie hieronder) vertelt me dat we daar vrij snel uit moeten breken. Verder zien we op de dagelijkse dat de RSI de weerstand een klein beetje had doorbroken en daarna flink is gekelderd. De koers zoekt inmiddels ook weer toenadering naar de 21EMA wat de koers ook altijd zal doen. De vraag is, gaan we alleen de 21EMA naderen of gaat de trend verder naar beneden en gaat de koers onder de 21EMA terecht komen? Ik denk het wel.

Bitcoin Analyse: BTC rond $12.000. Bear flag richting $8.400?

FIguur 3: Er is een evenwicht patroon tussen de top en steunpunt van ~$10.300 waar het uit moet breken.

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

De 4uur grafiek (figuur 4) geeft het evenwicht patroon nog duidelijker weer en vertelt me dat we er dit weekend nog uit moeten breken. De 12EMA (blauwe lijn) is op dit moment weerstand, wat bearish is. De RSI zit ook in een downtrend. Naast dat is het volume voor de bounce omhoog vanaf ~$10.300 niet erg hoog geweest. Het verdere afnemen van het volume is normaal voor een evenwicht patroon. Er is ook een bear flag te zien (zwarte parallelle lijnen). Zojuist genoemde redenen maken mij voor de korte termijn bearish en ik verwacht dan ook dat het evenwicht patroon naar beneden zal uitbreken. Potentiële prijs doel voor een uitbraak naar beneden voor de bear flag ligt op ~$8400, wat voorheen de maandelijkse weerstand was op weg naar boven.

Bitcoin Analyse: BTC rond $12.000. Bear flag richting $8.400?

Figuur 4: Bulls ondervinden weerstand om de 12EMA (blauwe lijn) en er is een bear flag met prijs doel $8400.

Bitcoin futures target $7200?

De komende dagen zullen het nog moeten laten blijken, maar er zijn nog een aantal gaps (figuur 5) op de futures die potentieel gevuld kunnen worden. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, maar gebeurt vaak wel. Als dat gebeurt dan zou de prijs zo ver als $7200 kunnen terugzakken om de gaps te vullen.

Bitcoin Analyse: BTC rond $12.000. Bear flag richting $8.400?

Figuur 5: Worden de potentiële gaps gevuld tot $7200?

Wat gaat bitcoin doen?

De bears hebben controle genomen voor de korte termijn. Er is een evenwicht patroon op de dagelijkse en 4uur grafiek te zien die, mijn inziens, naar beneden zal uitbreken waarbij steunpunten ~$10.300, $10.000, $9.600 en $8.800 zijn. De bear flag kan de koers potentieel naar de $8.400 grens brengen. Als de future gaps moeten worden gevuld kan de prijs de komende tijd zelfs zakken richting de $7.200

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

Ik ben een online trading cursus aan het ontwikkelen voor absolute beginners. Ik denk dat de ervaren traders er ook nog wel wat van kunnen leren. Daarover later meer dus hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws! Liever het seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten!