Bitcoin app El Salvador verder dichtgetimmerd door overmatige speculatie

Bitcoin app El Salvador verder dichtgetimmerd door overmatige speculatie

El Salvador onderneemt acties om 'misbruik' met de Chivo-app te stoppen. Binnen anderhalve maand na de lancering gebruiken sommige mensen de app al voor 'verkeerde activiteiten', zo blijkt.

Bitcoin 'trading' app

De Chivo wallet is een app van de overheid waarin de lokale bevoling zowel bitcoin als dollars kan aanhouden. Het heeft al miljoenen gebruikers. De app was bedacht als manier waarop locals bitcoin én dollars kunnen ontvangen na het aanbieden van goederen en diensten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nu blijkt dat er ook veel mensen zijn die de app zijn gaan gebruiken voor de handel in bitcoin. De wallet maakt het namelijk indirect ook mogelijk om bitcoin te verkopen en daarmee te traden. Er zit immers een gratis conversie-functie ingebouwd.

Het schijnt dat velen nu de Chivo-wallet gebruiken om te scalpen. Zo bevestigt ook een El Salvadoraan aan bitcoinmagazine.nl:

"Yes. But I don't know it it may legitimately be touted as "fraud" if Chivo was allowing that technically. It was more a "flaw" in the wallet API than a "fraud", lol. But as Chivo is a State supported product, all press releases will always be ads instead of honest reports, unfortunately."

Gevroren geld

Het blijkt dat de wallet transacties pauzeerde, tot soms wel een hele minuut, totdat de bevestiging van de betaling doorkomt. Daardoor konden mensen binnen deze minuut gebruik maken van de prijswisselingen op cryptobeurzen (vergeleken met Chivo) om daar winst uit te halen.

Dit proces zou volgens veel regelgevers in El Salvador alleen legaal zijn als er geen freeze-functie was. Aangezien de wallet dit mogelijk maakt, is de app geüpdated zónder deze freeze-optie.

Een vertegenwoordiger van de wallet legde op Twitter uit:

"Helaas gebruikten veel van onze gebruikers het voor scalp-handel, wat legaal is, maar dan alleen als er geen​​"bevroren prijs" is. Het doen met een 'frozen price' en het in realtime vergelijken met andere beurzen is een vorm van fraude."

Daarnaast vertelt Douglas Rodriguez van de centrale bank van El Salvador dat het primaire doel is om ervoor te zorgen dat bitcoin niet langer als speculatief middel wordt gezien. Ze zien het als een betaal- en niet als speculatief middel.

Om ervoor te zorgen dat mensen bitcoin binnen de app op de juiste manier gebruiken, worden ook andere functies uitgeschakeld. Klanten kunnen nu bijvoorbeeld slechts beperkte conversies doen (elke drie minuten één transactie).

Bovendien is de prijs waartegen bitcoin vaak door deze personen wordt verkocht, niet dezelfde als de prijs die ze ontvangen wanneer hun transacties volledig zijn bevestigd.

Documentaire

Bekijk ook onze documentaire over Bitcoin in El Salvador! Hierin zie je onder andere hoe de Chivo-app werkt:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin El Salvador

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Koop bitcoin bij Bitvavo en profiteer nu nog van gratis handelen tot 1000 euro!

Meld je hier aan