Australisch Bitcoin bedrijf lekt ‘per ongeluk’ emails van 270.000 klanten

903 totale weergaven

Bitcoin bedrijven bewaren veel persoonlijke data van hun klanten. Dat vaak goed, maar als het mis gaat dan gaat het regelmatig goed fout. Een Australische beurs, BTC Markets, lekte per ongeluk de volledig namen en mailadressen van hun klanten door een foutje in een email. Dat meldt Coindesk.

270.000 slachtoffers

BTC Markets heeft in totaal 270.000 klanten en het lijkt erop dat alle namen en e-mails van deze mensen zijn gedeeld. Het bedrijf verzond de mails in groepen van 1.000, elke klant zag hierdoor de gegevens van 999 andere klanten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gevolg? De slachtoffers zijn direct een makkelijk doel voor criminelen om phishing mails. Eerder dit jaar werden miljoenen gegevens van klanten van de hardwarefabrikant Ledger. Het bedrijf werd slachtoffer van een hack en criminelen kregen inzicht in de gegevens van hun klanten.

Gedurende dit jaar zijn er meerdere neppe emails en smsjes verstuurd naar deze mensen met misleidende teksten: Bitcoin dieven sturen smsjes en mails naar eigenaren van Ledger wallets. Trap je er in? Dan ben je je zuurverdiende bitcoin kwijt.

BTC Markets

BTC Markets is inmiddels bezig om dit lek te melden bij de ‘Office of the Australian Information Commissioner’. De beurs zal de richtlijnen van dit overheidsorgaan volgen en zo hopen ze deze grote fout achter zich te laten.

Tegenover Cointelegraph biedt de CEO, Caroline Bowler, haar oprechte excuses aan. Er wordt gewerkt aan extra veiligheidsmaatregelen, maar het kwaad is al geschied.

Een positief puntje in dit negatieve verhaal is dat er ‘slechts’ van 999 personen per keer gegevens gelekt. Er is (voor zover bekend) geen database waar élke klant in staat. Maar het is een feit dat er onzorgvuldig is omgesprongen met de klantendata.

De mail werd gestuurd na relatief mooi nieuws. BTC Markets had een mooie aankondiging: de beurs ondersteunt vanaf 3 december de stablecoin Tether (USDT).

Advies

Bowler adviseert iedereen om two-factor authentication aan te zetten. Dat is een goed advies, bij alle online diensten. Ook is het aan te raden om weer eens je wachtwoorden te checken. Wederom, dat geldt niet alleen voor de getroffen Australiërs, maar voor iedereen die online gevoelige zaken regelt.

Mocht je een gekke email krijgen van een beurs of fabrikant: denk twee keer na. Deel niet zomaar gegevens online en typ je private keys nooit in via een computer of mobiel.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...