Deze Britse online bank gaat Bitcoin en peer-to-peer betalingen aanbieden

900 totale weergaven

Online bank Ziglu heeft een licentie van de Financial Conduct Authority gekregen om Bitcoin en andere cryptocurrency’s te verkopen. Ook is het bedrijf uit Londen toegestaan om peer-to-peer betalingen te doen binnen haar app.

Ziglu mag Bitcoin verkopen

De Electronic Money Institution (EMI)-licentie is per 1 september verleend, terwijl deze in mei 2019 is aangevraagd, zo vertelt oprichter en CEO Mark Hipperson aan The Block.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘Het was een lang, moeizaam en moeilijk autorisatieproces’, zegt Hipperson, die eerder de Starling Bank heeft opgericht en manager technologie was bij Barclays.

Een team van cryptocurrency’s specialisten bij de FCA hebben de aanvraag van Ziglu beoordeeld.

Het bedrijf moest voldoen aan de vijfde anti-witwasrichtlijn (AMLD5), een proces dat drie tot vier maanden in beslag nam, aldus Hipperson. Hij vindt het gerechtvaardigd dat de toezichthouder zich streng opstelt bij het reguleren van brokers en exchanges.

Peer-to-peer betalingen

Wat gaat Ziglu doen? Klanten kunnen met Britse ponden Bitcoin en een drietal andere cryptovaluta kopen (ether, litecoin en bitcoin cash).

De noviteit is dat de bank ook zogenaamde peer-to-peer betalingen aanbiedt. Maar er zit wel een addertje onder het gras.

Je kunt namelijk alléén de cryptovaluta versturen naar een ander Ziglu-account of naar klanten van andere Britse banken. Dat gaat met behulp van Faster Payments Service en ze rekenen een commissie van 1,25% per transactie.

Dat staat lijnrecht tegenover het open-source karakter van Bitcoin: het versturen van BTC zonder tussenpersoon. Je hoeft alleen een wallet te maken en je kunt je gang gaan. Ongeacht of iemand een account bij een bedrijf heeft of niet.

Bovendien vertrouw je Ziglu de private keys van je Bitcoin toe. Door middel van een hardware wallet kun je zelf je BTC opslaan.

Investering

In juni wist het bedrijf bijna 6 miljoen euro op te halen in een investeringsronde. De wereld van hippe apps betreedt ook de Bitcoin wereld.

Zo biedt ook Revolut Bitcoin aan en in Amerika is er onder meer de Cash App van Square, een fintechbedrijf mede opgericht door Twitter-opperhoofd Jack Dorsey.

Dat appelleert aan een groeiende populariteit van Bitcoin en andere cryptocurrency’s onder de jonge beleggers en investeerders die vluchten voor inflatie.

De Ziglu app heeft nog ‘enkele duizenden’ gebruikers, maar Hipperson is ambitieus.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik mik de komende 6 tot 7 jaar op 100 miljoen klanten'[/penci_blockquote]

Ook komt het bedrijf ‘over enkele weken’ met een MasterCard betaalpas, waarmee gebruikers zowel fiat als crypto kunnen uitgeven. Bancaire diensten zoals lenen, sparen en verzekeren staan ook op de agenda.

Het is onduidelijk wanneer Ziglu ook in Europa zijn diensten gaat uitrollen. Volgens Hipperson moet dat in het vierde kwartaal van 2020 of in het eerste kwartaal van 2021 gaan plaatsvinden.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslicentie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...