Amerikaanse belastingdienst in brief: Betaal juiste belastingen over je Bitcoin

1243 totale weergaven

De Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service (IRS), heeft opnieuw een brief gestuurd naar bitcoiners die mogelijk hun belastingaangifte niet juist hebben ingevuld.

Volgens Coindesk staat er een dringend verzoek in de brief: bekijk je boekhouding met betrekking tot ‘virtuele valuta’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Internal Revenue Service”]“We have information that you have or had one or more accounts containing virtual currency but may not have properly reported your transactions involving virtual currency, which include cryptocurrency and non-crypto virtual currencies,”[/penci_blockquote]

Goed invullen

De brief benadrukt: vul een aangepaste juiste aangifte in of onderga de volgen. de IRS geeft aan dat mensen die dit niet goed doen kunnen rekenen op maatregelen.

Er zijn drie soorten brieven verstuurd. Volgens Shehan Chandrasekera van CoinTrackers zijn twee varianten minder heftig dan bovenstaand voorbeeld en vooral educatief van aard. De derde versie is echter een stuk strenger en de Amerikanen die deze hebben ontvangen zijn verplicht om te reageren.

Belastingen in Amerika

In Amerika is het handelen in bitcoin een belastbaar feit. De belastingdienst geeft aan dat het specifiek gaat om winstbelasting.

Je bent verplicht om elke handeling aan te geven en je moet daarom berekenen hoeveel winst of verlies je hebt gemaakt. Ook mensen die hun salaris (deels) uitbetaald krijgen in bitcoin moeten dit duidelijk aangeven.

Hoe komt de IRS aan deze gegevens?

Dit is niet de eerste keer dat de Amerikaanse belastingdienst. Maar hoe weet de belastingdienst met wie ze contact moeten zoeken?

Mogelijk komt de informatie direct van beurzen. Chandan Lodha van CoinTracker vertelt tegenover Decrypt zijn theorie.

Met name Coinbase komt naar voren: veel mensen die de brief krijgen zijn een klant bij de beurs. Maar dat kan ook komen door het feit dat Coinbase de grootste en populairste beurs in Amerika is.

In 2016 werd Coinbase zelfs gedagvaard voor informatie over de transacties en het bezit van hun gebruikers. Lodha benadrukt dat de IRS ook regelmatig gegevens opvraagt bij beurzen buiten de VS zoals Bitstamp. Ook maken ze gebruik van diensten als Chainanalysis en Coinbase analytics.

Lodha: ”De trend lijkt duidelijk: de IRS worden serieus op het gebied van belastingen en cryptocurrency’s. De implicaties voor gebruikers zijn duidelijk: als je buiten schot wil blijven, zorg dan dat je de belastingregels rondom cryptocurrency volgt.”

Bitcoin in Amerika

De IRS heeft van hun eerdere ‘fouten’ geleerd en gaat bij de belastingaangifte voor 2020 nog duidelijker vragen naar bitcoin. Er komt een algemene vraag op de eerste pagina van het document: ”At any time during 2020, did you receive, sell, send, exchange, or otherwise acquire any financial interest in any virtual currency?”

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...