Bitcoin beleeft diepste correctie sinds begin 2022, reden tot zorg?

5694 totale weergaven
steun bitcoin koers

Bitcoin (BTC) bevindt zich al meer dan een maand in een bloederige neerwaartse trend. Begin juni waren alle ogen nog gericht op een nieuwe all-time high toen de Bitcoin koers zich nog boven de $70.000 bevond, maar met een recent dieptepunt onder de $54.000 is het sentiment met 180 graden gekanteld.

De hoop op een hervatting van de bull markt zoals we die in het eerste kwartaal zagen is bij velen vervlogen, maar een blik in het archief kan tot enige geruststelling zorgen. Hoewel de huidige correctie de diepste is sinds de theoretische start van de bull markt, heeft Bitcoin in eerdere cycli voor hetere vuren gestaan.

Grootste BTC koersdaling sinds 2022

De Bitcoin koers zit al meer dan een maand verwikkeld in een zichtbare neerwaartse trend, gekenmerkt door steeds lagere hoogte- en dieptepunten.

Bitcoin begon met veel optimisme aan de junimaand nadat het gedurende mei met meer dan 11% was geklommen tot vlak boven de $67.500. In de eerste week van juni werd de opmars voortgezet tot boven de magische grens van $70.000, waardoor de recordprijs van nipt onder de $74.000 binnen handbereik kwam te liggen. Om precies te zijn werd op 7 juni een piek bereikt van $72.000, slechts 2,5% onder de in maart gevestigde all-time high ($73628.4 op 2024-03-14 07:05:00).

Sindsdien is het alleen nog maar bergafwaarts gegaan. De bears kregen het steeds meer voor het zeggen en hebben de koers in juni met een totaal van iets meer dan 7% onderuit laten gaan.

Uitsluitend op maandag 24 juni dook de koers kortstondig onder het gevreesde level van $60.000, tot een dieptepunt van zo’n $58.400. Daarbuiten bleef Bitcoin boven dit psychologische prijslevel.

Vorige week werd de correctie echter tot een kookpunt gebracht, met een daling tot vlak boven de $53.000. Sinds eind februari heeft de Bitcoin koers niet meer op een dergelijk niveau gestaan.

Gemeten vanaf de top tot aan de bodem heeft Bitcoin grofweg 26% van zijn waarde ingeleverd de afgelopen weken. Zoals technisch analist en handelaar Peter Brandt op het sociale media platform X aangeeft, is het de grootste correctie die bitcoin heeft ondergaan sinds november van de vorige bearmarkt in november 2022.

‘Relatief kleine BTC daling’

Desalniettemin stelt de Nederlandse crypto-analist Jelle Bitcoin- en crypto-investeerders gerust dat de huidige terugval ‘’nog steeds relatief klein zou zijn in eerdere cycli’’.

Zoals te zien in onderstaand X-bericht doorstond bitcoin in zijn vorige bull markt van 2020-2021 een gemiddelde correctie van 24%, met een dieptepunt van 32%. Tijdens de bull markt van 2016-2017 stond de gemiddelde correctie zelfs gelijk aan 32%, met 43% als meest hevige.

Binnen de huidige bullmarkt bedraagt de gemiddelde correctie ongeveer 23%. Als Bitcoin zijn bodem al heeft bereikt, zou de huidige daling van 26% dus binnen de verwachte marges vallen. Wat dat betreft lijkt er geen reden tot paniek te zijn.

Niemand weet uiteraard echter of er al een punt achter de correctie is gezet. Met een huidige prijs rond de $57.000 is de gevarenzone nog allesbehalve geweken.

Lees meer over:

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...