Bitcoin bereikt nieuw record: miners draaien op volle toeren

Bitcoin miners gaan in volle kracht door. De totale rekenkracht die de miljoenen mining rigs samen inleggen overstijgt nu zelfs de 400 EH/s, een nieuw record!

Rekenkracht naar record

Miners concurreren met elkaar om het recht te krijgen om het eerstvolgende block aan de blockchain toe te voegen. Hiervoor krijgen ze een subsidie van 6,25 BTC en de som van de transactiekosten uit het block. Maar hoe meer miners meedoen, hoe kleiner de kans is om dit fortuin te verdienen.

Daarom is er al een decennium lang een wapenwedloop gaande: de strijd om het grootste deel van de rekenkracht. De industrie streeft naar meer en meer hashrate. Nu bereikt het dus zelfs de 400 EH/s, ofwel: 400 exahashes per seconde.

Als je dit getal uitschrijft is dat 400.000.000.000.000.000.000 gokjes per seconde. En als alle computers dit tien minuten lang blijven doen, dan levert dit doorgaans (gemiddeld) de juiste waarde op waarmee de miner een block kan maken.

Puzzelen als een malle

Zie het als een het juiste puzzelstukje dat dan is gevonden in een berg van honderdmiljarden puzzelstukjes – waarna de miner de puzzel compleet maakt.

Het zijn dus níet per se complexe berekeningen, maar eerder minen lijkt eerder op het doen van (zo snel mogelijk) gokken van waardes.

Nederlander Sam Wouters van River Financial laat zien hoe exponentieel hard de rekenkracht nu groeit. Als de trend van 2023 zich doorzet (wat onrealistisch lijkt) eindigt de hashrate eind dit jaar zelfs op de 1.000 EH/s.

In onderstaande grafiek zie je in 2021 de scherpe daling toen mining in China werd verboden, waarna de miners in de maanden erna weer online kwamen en de rekenkracht weer opliep. Maar wat er in de laatste maanden gebeurde is extreem, zoals de grafiek van Wouters hieronder ook laat zien.

Bitcoin bereikt nieuw record: miners draaien op volle toeren

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminer