Drukte op het netwerk: transactiekosten van bitcoin stijgen

Bitcoin heeft het druk. Althans, de mempool zit tjokvol. Momenteel gaan er zelfs betalingen de blockchain in waar men meer dan 150 sat/vb voor betaalt.

Volle mempool

Doordat er tegelijkertijd heel veel betalingen met de mainchain worden gedaan en er slechts ruimte is voor 1 MB per ~10 minuten, is er veel concurrentie om deze schaarse blockruimte.

Gebruikers bieden daarom met transactiekosten tegen elkaar op om in het eerstvolgende block te komen. Dit zorgt ervoor dat de fees op het netwerk gisteren een nieuw hoogte punt bereikten. Het is alweer twee jaar geleden dat je dermate veel sats/vbyte moest neerleggen voor een on-chain transactie.

Daarnaast bereiken ook de “cumulatieve betaalde fees” een tweejaarlijks record, zoals data van Galaxy Research laat zien.

Drukte op het netwerk: transactiekosten van bitcoin stijgen

Sinds juli 2021 zijn de transactiekosten relatief laag. Dit was opmerkelijk genoeg het moment dat de populaire wallet blockchain.com SegWit integreerde. Dit maakt on-chain betalingen een stukje kleiner qua kb-grootte, waardoor er meer ruimte over blijft voor anderen in een block.

Met SegWit kun je een deel van de transactiedata gescheiden opslaan, wat de blockgrootte optioneel 4 MB maakt.

BRC-20 standaard

Bijzonder detail is dat de helft van alle transacties gisteren te maken hadden met BRC-20-transacties. Dit zijn tokens die je via het Ordinal-protocol bovenop bitcoin kunt uitgeven. BRC staat voor Bitcoin Request for Commit en hiermee kun je specifieke informatie ín de blockchain zetten. Je kunt dit dan weer gebruiken om fungible tokens te versturen.

De laatste weken is dit type token erg populair aan het worden. Dit komt bovenop de normale use case die bitcoin al 14 jaar heeft, namelijk het verplaatsen van BTC van het ene naar het andere adres.

De mempool is nu 710 MB groot en er staan nu ruim 250 betalingen in de wachtlijst.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuws