Direct je euro’s overmaken? Bitcoin beurs Bitstamp kiest voor nieuwe betaaloplossing

Bitstamp kiest voor sneller betaalprotocol dan het bestaande Single Euro Payments Area (SEPA). Dat maakt de firma uit Luxemburg vandaag bekend.

De exchange geldt als de oudste bestaande bitcoin beurs van Europa en – afgemeten naar handelsvolume in euro – ook als één van de grootste.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sneller je euro’s overmaken

Bitstamp is namelijk de eerste beurs die dit ‘instant settlement netwerk’ gaat testen. BLINC staat ‘BCB Liquidity Interchange Network Consortium’. Bedenker is de BCB Group uit Londen.

Ze willen het volgende probleem oplossen: de relatief lange verwerkingstijd van conventionele systemen zoals SEPA in Europa en SWIFT wereldwijd.

Het duurt 24 tot zelfs 72 uur voordat een storting in euro, Britse pond of Zwitserse frank op een exchange verwerkt is.

Voor de cryptomarkt die 24/7 door draait, is tijd geld. Zodra professionele handelaren dagen moeten wachten op ‘vers’ geld, kost dat letterlijk ook weer geld.

Cryptovaluta zijn namelijk zéér volatiel, prijsverschillen van enkele tientallen procenten binnen enkele dagen is eerder regel dan uitzondering.

Instant handel

BLINC moet die barrière uit de weg ruimen. Bitstamp gaat als eerste beurs deze oplossing nu uittesten.

Binnen het Verenigd Koninkrijk bestaat er het Faster Payments Scheme, maar die oplossing is beperkt door een plafond van 250.000 pond per dag. Maar ook die limiet is onwenselijk voor professionele partijen die met grotere volumes Bitcoin of andere cryptovaluta aan – of verkopen.

Oliver von Landsberg Sadie, CEO bij BCB Group licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Ben je een market trader in crypto en je hebt snel een half miljoen pond nodig, dan kan dat niet. Je kunt dan nergens dat geld real-time vandaan krijgen’.[/penci_blockquote]

Wat is dan het geheim van de BCB Group uit Londen? Ze werken samen met de Clearbank uit Groot-Brittanie en met enkele ‘Europese en Zwitserse banken’. Het is onbekend of hier een Nederlandse bank tussenzit.

BCB heeft dus op zijn beurt weer een deal gesloten met deze banken dat zij snel én goedkoop een nieuwe tegoeden kunnen komen. Dat kunnen ze dan via BLINC weer beschikbaar stellen aan beurzen zoals Bitstamp.

Voor Bitstamp komt het als geroepen omdat ze als beurs meer liquide zijn. Dat is één van de doorslaggevende kenmerken van een marktplaats: ten allen tijde is er een koper of verkoper te vinden die iets tegen een bepaalde prijs wilt kopen of verkopen.

Zodra een marktplaats dan sneller de accounts kan vullen met fiat geld, dan is dat een voordeeltje.

Banken

In de VS is er met Silvergate een bedrijf met een vergelijkbaar verdienmodel. Het is een markt wat zich ook goed leent voor banken.

Vorige week werd duidelijk dat banken in de VS bitcoin (diensten) mogen gaan aanbieden. Comptroller of the Currency (OCC) is een overheidsorgaan die toezicht houdt op de nationale banken. Een dienst waar je aan moet denken is het opslaan van Bitcoin in naam van hun klanten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...