Politie valt bitcoin beurs Coinbit binnen vanwege ‘99% nepvolume’

De politie in Seoul is een aantal kantoren van Coinbit op woensdagochtend binnengevallen. Het is één van de grootste Bitcoin beurzen van Zuid-Korea.

De aanklacht luidt: de exchange heeft zich schuldig gemaakt aan het kunstmatig oppompen van het handelsvolume. Zo heeft de beurs op malafide wijze inkomsten verworven.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin nepvolume

De Bitcoin markt heeft nog last van nepvolumes, veroorzaakt door ‘wash trading’, het kunstmatig opblazen van de handelsvolumes.

Marktactoren doen dat door zelf significant veel koop – en verkooporders in het orderboek te plaatsen. Dat doen market makers die voor beurzen of brokers werken, of partijen doen het daadwerkelijk zelf. Het is een uitgekookte manier om een beurs beter voor te stellen dan het werkelijk is.

In april dit jaar waarschuwde de beurswaakhond uit China voor nepvolumes op Bitcoin beurzen.

Coinbit

Volgens de politie maakt Coinbit zich ook schuldig aan deze praktijken. De eigenaar van de beurs
Choi Mo en enkele teamleden zouden diverse tokens hebben gekocht en verkocht via bedrijfsaccounts.

Die praktijken hebben een negatief effect gehad op de 250.000 maandelijkse gebruikers. De beurs handelde namelijk tégen haar klanten en dat is strafbaar in het land.

Hoe ging men te werk? Coinbit maakte twee accounts aan waar alle klantenfondsen op staan.

Bij één account was er sprake van wash trading met handelsparen zoals Bitcoin, Ethereum, XRP en Tether USDT. Diverse ‘ghost’ accounts gingen daarmee aan de slag.

Het andere account zou gebruikt zijn om exclusief te handelen in obscure kleine coins en Initial Coin Offerings. Die tokens zijn dan vaak verkrijgbaar bij één beurs. Doordat Coinbit een grote hoeveelheid tokens kon beheren, was de koers ervan te manipuleren.

Zo wist de beurs 85 miljoen dollar te verwerven aan ‘illegale’ opbrengsten. En dat staat nog los van de ‘wash trading’ activiteiten. Ook de boekhouding van de beurs zou niet op orde zijn. Een externe audit van de boekhouding is altijd geweigerd.

De actie van de politie vloeit voort uit strengere regels in het land voor Bitcoin bedrijven.

Op moment van schrijven heeft de politie diverse kantoren van de exchange gesloten zijn, inclusief hun hoofdkantoor in zakendistrict Gangnam-gu in Seoul. Het onderzoek loopt nog.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsKorea

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...