Bitcoin beurs FTX verbiedt handel met x100 leverage

Cryptobeurs FTX doet een aantal bitcoin trading mogelijkheden in de ban. Met name de handel met leverage wordt ingeperkt. Leverage (of een hefboomconstructie) groter dan 20 is verleden tijd op het platform.

Met leverage handel je met geleend geld om je verwachte rendement te verhogen. Met een hefboom van 100 neem je een positie in die 100x zo groot is als het geld dat je inlegt. Daar kun je mooie winsten mee behalen, maar ook vooral veel verlies mee leiden. Handelen met geleend geld is alleen voor professionals, en zelfs daar kan het mis gaan.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

FTX staat bekend als een populaire plek voor dit soort constructies. Directeur en oprichter Sam Bankman-Fried geeft tekst en uitleg op Twitter over de nieuwe stappen die zijn platform wil zetten.

FTX en leverage

De gemiddelde hefboom die gebruikt wordt ligt rond de 2 op het handelsplatform. Volgens de directeur gaat het om minder dan 1% van hun totale volume.

Veel grote hefboomconstructies worden alleen door een kleine groep handelaren gebruikt. Het is een beetje marketingpraat, maar volgens Bankman-Fried probeert het platform vooral verantwoord handelen te promoten: ”’Het is geen belangrijk onderdeel van het crypto ecosysteem.”

Intern is er veel gediscussieerd over de mogelijkheid om met leverage van 20 of meer te handelen op het platform. Veel cryptobeurzen bieden wel die mogelijkheid. FTX gaat daar vanaf stappen.

Dat is een relatief makkelijke keuze, want het handelsvolume in deze financiële producten is slechts een klein onderdeel van het totale volume van FTX.

Daarnaast is er nog een andere factor. FTX haalde recent $900 miljoen op bij verschillende investeerders. Er is hen veel aan gelegen om aan de goede kant te blijven van (Amerikaanse) toezichthouders.

De topman van FTX hoopt dat andere beurzen hun voorbeeld gaan volgen. Je kunt nog steeds als een gek een positie in nemen, maar met een maximum hefboom van 20.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...