Bitcoin beurs Livecoin stopt na hack en heeft nog $5,4 miljoen aan assets

De Russische bitcoin exchange Livecoin moet de deuren sluiten. De beurs was tijdens de kerstdagen slachtoffer van een grootschalige hack.

Livecoin stopt, klanten gedupeerd

Op de website staat een melding van de hackers. Blijkbaar is het losgeld in bitcoin nog niet betaald.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin beurs Livecoin stopt na hack en heeft nog $5,4 miljoen aan assets

In een verklaring zegt de beurs dit weekend:

“Onze dienst is financieel en technisch hard geraakt door deze digitaal roof aanval. We kunnen geen business draaien op deze manier. Dus we hebben het lastige besluit moeten nemen om te stoppen en de overgebleven assets aan de klanten te vergoeden.”

Tijdens de aanval kregen de hackers controle of enkele van de bedrijfsservers van Livecoin. Hoe de hackers toegang kregen, is niet bekend. Tijdens de aanval is de prijs van BTC flink opgepompt tot meer dan $450.000 (!).

Compensatie

Het is echter onduidelijk hoeveel geld er nog over is. Livecoin heeft nooit bekend gemaakt hoeveel waarde aan cryptocurrency’s is buitgemaakt door de hackers. Uit onderzoek van The Block blijkt dat de exchange minstens 3,3 miljoen dollar aan assets op haar adressen had staan.

Inmiddels is de waarde opgelopen naar $5,4 miljoen dollar. Want niet alleen de koers van bitcoin is sinds de kerstdagen gestegen, ook de koersen van kleinere munten zitten in de lift.

Naar verluidt zijn de volgende bezittingen ontvreemd:

  • 106 bitcoin (BTC)
  • 380 ethereum (ETH)
  • 236 bitcoin cash 9BCH)
  • 567.000 ripple (XRP)
  • 66,8 miljoen dogecoin (DOGE)
  • 56.000 Tether (USDT)

Klanten van de beurs kunnen een mail sturen naar het e-mailadres [email protected] om een vergoeding aan te vragen. Daarvoor moet iedereen door een uitgebreide know your customer procedure. Deze mogelijkheid is er tot 17 maart 2021, na die datum worden géén nieuwe verzoeken meer behandeld, aldus de exchange. De site bestond sinds maart 2014 en gold als een vrij kleine beurs.

Hacks

Grootschalige hacks zijn niet ongewoon op de bitcoin markt. Enkele dagen vóór de aanval op Livecoin was bijvoorbeeld EXMO ook slachtoffer, waarbij 10,5 miljoen dollar aan cryptocurrency’s is gestolen.

Als een ervaren bitcoiner is het mogelijk om zelf bitcoin op te slaan zonder een derde partij als een beurs of broker. Lees hier bijvoorbeeld de blog: Hoe bewaar ik bitcoin op een veilige manier?

Het sluiten van een beurs zoals Livecoin heeft desastreuze gevolgen voor zijn klanten. In dergelijke gevallen is van belang dat alle gebruikers veilig en tegen lage kosten hun bitcoin kunnen kopen. Daarom is het bieden van de juiste koopgids en ’the best way to buy bitcoin’ is belangrijk om deze crisis het hoofd te bieden.

Lees meer over:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...