Bitcoin beurs Poloniex ontvangt boete van $10 miljoen van SEC

De Amerikaanse beurswaakhond heeft een boete opgelegd aan de tevens Amerikaanse beurs Poloniex. Ze moeten meer dan $10 miljoen betalen wegens de exploitatie van een niet-geregistreerde online beurs voor digitale activa.

Boete vanuit beurswaakhond

De Securities and Exchange Commission heeft dit bevel uitgeschreven, wat terug te vinden is op de overheidswebsite. In het document is te lezen dat Poloniex van juli 2017 tot november 2019 een handelsplatform exploiteerde voor het kopen en verkopen van digitale activa.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hieronder vielen ook ‘investeringscontracten’ die in wezen effecten waren. In november 2019 werd het platform opgekocht door Circle, en sindsdien is het roer intern omgegaan. Met terugwerkende kracht gaat de SEC nu achter de exchange aan.

Volgens het bevel van de SEC voldeed het handelsplatform van Poloniex aan de criteria van een “beurs” zoals het in de effectenwetten staat beschreven. De taak van de beurswaakhond is om te kijken of iedereen zich aan de regels houdt en Poloniex deed dat dus klaarblijkelijk niet. Zo waren ze onder andere niet geregistreerd als nationale effectenbeurs. Ze hadden ook geen grondige reden voor een vrijstelling daarvan.

Ook schrijft de SEC dat medewerkers van de beurs rond augustus 2017 intern verklaarden dat ze wilden dat Poloniex “agressief” zou zijn in het beschikbaar stellen van nieuwe digitale activa. Hierdoor gingen ze als het ware een grijs gebied in met de nieuwe tokens die werden genoteerd.

$10 miljoen boete

Kristina Littman, hoofd van de Cyber ​​Unit van de SEC Enforcement Division, geeft meer uitleg:

“Poloniex verkoos hogere winsten boven de naleving van de federale effectenwetten, door digitale activa aan te bieden op zijn niet-geregistreerde beurs. Poloniex probeerde het regelgevende regime van de SEC te omzeilen, dat van toepassing is op elke handelsplaats waar kopers en verkopers van effecten worden samengebracht.”

Poloniex stemt in met het bevel om $8,4 miljoen te betalen, exclusief een vooruitbetalingsrente van iets meer dan $400.000 en een civielrechtelijke boete van $1,5 miljoen. In totaal gaat het om een bedrag van $10.388.309.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsPoloniex