Bitcoin (BTC) analyse: richting $8.400 of terug naar $5.000?

Bitcoin (BTC) staat op dit moment op een prijspunt van $8.020. De prijs is de afgelopen tijd flink gestegen. In mijn vorige column schreef ik dat de prijs van $7.400 kon worden bereikt als de FOMO aanhield. Dit is gebeurd en de koers lijkt zelfs op weg naar $8.400.

Veel goed nieuws en short squeeze voorbij

Er komt enorm veel goed nieuws uit in de cryptospace. Bakkt komt online, Bitcoin wordt geaccepteerd als betaalmiddel en er lijkt sprake te zijn van instituten die verantwoordelijk zijn voor de huidige stijging.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De short squeeze lijkt ook voorbij te zijn (figuur 1) en daar hoeven we voorlopig waarschijnlijk niks meer van te verwachten voor een krachtige prijsstijging. De shorts zijn inmiddels dichtbij de longs gekomen wat aangeeft dat de short squeeze voorbij is.

Figuur 1: De short squeeze is voorbij.

Bitcoin (BTC) analyse: richting $8.400 of terug naar $5.000?

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (figuur 2) blijft de candlestick ver boven de 50WMA en 100WMA (weekly moving average). De koers blijft stijgen en belandt aan bij de volgende weerstand van $8.400 nadat het door de psychologische grens van $8.000 is gegaan op goed volume.

Het bull volume is nog zeker aanwezig, maar ik vraag me af of de bulls de $8.400 gaan doorbreken. De RSI is hoog en de parabolische beweging moet een keer eindigen. $8.400 is tegelijkertijd ook de eerste resistance van de bitcoin koers op de maandelijkse grafiek (figuur 3).

Als deze wordt doorbroken is ook de maandelijkse koers bullish. Deze grens is vrij significant en zal mijn inziens moeilijker doorbroken worden.

Bitcoin (BTC) analyse: richting $8.400 of terug naar $5.000?

Bitcoin (BTC) analyse: richting $8.400 of terug naar $5.000?

Bitcoin koers dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (figuur 4) is te zien dat de prijs nog steeds boven de 21EMA is en daarmee blijft de koers bullish. De afstand tussen de 21EMA en koers is niet noemenswaardig groter geworden, maar op basis van de afstand, de hoge RSI en een volume dat lijkt af te nemen verwacht ik binnenkort een pullback. Die lijkt nu begonnen, de bulls hebben de $8400 niet kunnen bereiken en vannacht is er een bounce geweest op $7700.

Bitcoin (BTC) analyse: richting $8.400 of terug naar $5.000?

Er lijkt op de lagere timeframes ook een evenwichtspatroon te ontstaan. Het is even afwachten of die ons weer terugbrengt richting $8400 of dat het patroon naar beneden uitvalt en een verdere correctie veroorzaakt. Voor de grote correctie heb ik een aantal targets, maar het is lastig om te zeggen welke target bereikt zal worden.

De huidige parabolische beweging omhoog zal zeer waarschijnlijk worden beantwoord met een scherpe pullback. Let ook op, we mogen op de dagelijkse grafiek bijna 50% zakken in prijs en nog steeds bullish zijn.

Zoals ik mijn vorige column schreef spelen de koers en moving averages met elkaar. De prijs kan op basis daarvan zakken tot de 21EMA op ongeveer $6400 waar ook een nieuw steunpunt is gevormd in deze beweging omhoog.

Als we er vanuit gaan dat de top nu bereikt is, dan kan de prijs terugzakken tussen 0.382 ($6358) en 0.618 ($5131) Fibonacci niveaus. De 0.382 lijkt ook samen te vallen met de 21EMA. Ik denk wel dat de 0.618, ook wel bekend als de golden ratio, waarschijnlijker is. Deze is met dezelfde parabolische beweging in 2015 (figuur 5) ook bereikt.

Bitcoin (BTC) analyse: richting $8.400 of terug naar $5.000?

Conclusie

Al een paar weken schrijf ik dat er een correctie moet komen. Het huidige evenwichtspatroon zal aangeven of we bullish blijven en weer richting de $8400 gaan of dat we bearish worden en wellicht richting de Fibonacci niveaus gaan tussen $6358 en $5131.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

Ik ben een online trading cursus aan het ontwikkelen voor absolute beginners. Ik denk dat de ervaren traders er ook nog wel wat van kunnen leren.

Daarover later meer dus hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws! Wil je het liever als seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten voor een datum!

Bezoek de pagina van De Bitcoin Consultant of het blockchain-initiatief Blockdam (BCD token) waar John van Meer ook bij betrokken is.