Amerika verwelkomt eerste nationale Bitcoin (BTC) bank

Bitcoin banken zijn een ding, ook in Amerika wordt er gebouwd aan verschillende bedrijven die zich volledig richten op deze opkomende industrie.

Het Amerikaanse Anchorage heeft voorwaardelijke (!) goedkeuring gekregen om in de Verenigde Staten te fungeren als Bitcoin bank. De Office of the Comptroller of the Currency (OCC) gaat akkoord met deze stap, waardoor het de eerste nationale ‘digitale activabank’ in de VS wordt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Anchorage, een Bitcoin bank

Anchorage is in Nederland niet een heel bekende naam. In wezen zijn ze een custodian, een partij die bitcoin voor klanten in beheer neemt. Zo hoeft men zelf geen risico’s te lopen met private keys en de opslag van dit essentiële beetje data.

De regels rondom het bewaren, beheren en verhandelen van digitale activa was lange tijd een struikelblok voor grote financiële instellingen. De OCC, wat onderdeel is van het Amerikaanse ministerie van Financiën, laat de laatste maanden zien dat ze heel erg open staat voor deze financiële innovatie.

De OCC is een instantie die de bankenwereld veilig maar ook competitief moet houden. Ze hebben drie brieven uitgegeven waarin ze de basis voor een ‘cryptobank’ uitleggen. Ook werd vorige week duidelijk dat traditionele banken blockchain en stablecoins mogen inzetten voor afwikkeling van betalingen.

Anchorage valt nu onder het federale banksysteem. Ze kunnen als bank profiteren van de toezicht en expertise van het OCC. Aan de andere kant laat dit nieuws ook zien dat de verleende charter breed en flexibel genoeg is om ook 21-eeuwste financiële diensten aan te mogen bieden.

Bank licentie

Een bank charter is een document waarin de rechten van een instelling, in dit geval een bank, worden gespecificeerd. In plaats van dat bedrijven stapsgewijs money transmitter licenses moeten aanvragen in 49 aparte staten, helpt dit de partijen om in één keer in het hele land actief te mogen zijn.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=” “]De OCC heeft Anchorage een ‘national trust bank charter’ verleend na een grondige beoordeling van het bedrijf en zijn huidige activiteiten. Als voorwaarde sloot het bedrijf een overeenkomst met documentatie over de kapitaal- en liquiditeitsvereisten en de verwachtingen rondom risico management.[/penci_blockquote]

Nationale bank

Anchorage is nu geaccepteerd als nationale bank. Volgens Diogo Mónica, de president van de bank, is er één verschil met traditionele partijen. In plaats van Amerikaanse dollars werken zij met andere (digitale) activa. Hij vervolgt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“De duidelijkheid dat het wordt gereguleerd door de oudste toezichthouder voor banken in de Verenigde Staten … geeft een heel duidelijke boodschap af. “[/penci_blockquote]

De directeur van de OCC deed ook een bijzondere uitspraak. “Fiat zal uiteindelijk tot het verleden behoren.” Brooks is sowieso een bitcoin bull. In december zei hij nog dat ‘Amerikaanse wetgevers Bitcoin niet gaan verbieden.”

Anchorage vroeg afgelopen november voor het eerst een charter aan bij de OCC. In Wyoming bestaan er al enkele crypto-native banken. Onder andere Kraken en Avanti richten zich op de Amerikaanse ‘cryptostaat’. Tegelijkertijd hebben BitPay en Paxos ook een charter aangevraagd bij de OCC.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
bankBitcoin nieuwsBTC

  By Arend Hubach

  Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

  Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

  volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
  De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

  De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

  Nieuws
  Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

  BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

  Nieuws
  Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

  Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

  Dogecoin en meme coins Nieuws
  DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

  Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

  Lees meer