Facebook censureert berichten met een Bitcoin (BTC) hashtag

Als je op zoek bent naar parallellen tussen 2017 en de huidige beginnende bullrun, kun je dit nieuwtje aan het lijstje toevoegen: Facebook verbiedt Bitcoin (BTC) gerelateerde berichten.

De social media-gigant censureert alle Bitcoin hashtags (#bitcoin) in een poging om een ‘veilige community’ te behouden. Opmerkelijk: hashtags over drugs, wapens en alle andere kleinere cryptomunten zijn wél prima.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Censuur Bitcoin

In de afgelopen dagen is Facebook druk bezig geweest met het censureren van alle berichten die de #Bitcoin bevatten. Ze maken daarin geen onderscheid: video’s, foto’s en zelfs simpele tekst berichtjes zijn gecensureerd.

De berichten komen door deze actie op een “tijdelijk verborgen” status te staan. The Moon deelt het volgende screenshot:

Facebook censureert berichten met een Bitcoin (BTC) hashtag

Facebook heeft een speciaal beleid voor cryptocurrency’s opgesteld. Zo is te lezen dat het niet is toegestaan om cryptovaluta te verkopen via hun platform. Er is daarnaast een grijs gebied dat toestemming nodig heeft omtrent handelsplatformen en hardware en software voor mining.

Tot slot zijn er ook onderwerpen die wél goedkeuring krijgen: informatievoorziening, dingen over het betalen van belasting en trainingen en cursussen. Maar als het dan dus gaat over de specifieke hashtag, houdt het al weer op.

Tegelijkertijd zijn de hashtags van andere cryptocurrency’s wél toegestaan, want Facebook laat #Ethereum, #Cardano, #ethereumclassic, maar ook #onecoin #hex en obscure munten zoals #auricoin in leven.

Facebook beschouwt zelfs de volgende hashtags veiliger dan Bitcoin: #drugs, #xans, #weapons, #Hamas en #Isis.

Facebook en Twitter

Dit is niet de eerste keer dat Facebook dingen over Bitcoin blokkeert. Begin 2018 besloot het bedrijf van Mark Zuckerberg al om advertenties van onder andere Initial Coin Offerings (ICO’s) te verbieden. Facebook kwam echter tot bezinning en stond de advertenties op een gegeven moment wel weer toe.

Tegelijkertijd kwam Facebook zelf met een digitale valuta op de proppen. Dit is door onder andere de G7 de kop in gedrukt. En daarnaast: zou de Libra ook een censuurloos betaalmiddel gaan worden?

Het is een ironisch contrast met Twitter. Baas Jack Dorsey staat bekend staat als Bitcoin fanaat. De laatst jaren is de community van Reddit naar Twitter verschoven. Ook heeft de #bitcoin hier niet te maken met censuur, nee integendeel: het heeft zelfs een eigen emoji.

Bitcoin en censuur

Het resulteert ook direct in een ander contrast. Bitcoin als betaalnetwerk is namelijk wél bestand tegen censuur. Het protocol werkt neutraal en met de huidige staat van het netwerk is het onmogelijk om als centrale partij een betaling te censureren. De hashtag #Bitcoin mag dan wel worden gecensureerd, jouw Bitcoin betaling zal nooit worden gefilterd.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro: