Cryptograaf haalt Bitcoin (BTC) private keys terug ter waarde van $300.000

Een bitcoiner verloor toegang tot bitcoin (BTC) ter waarde van $300.000. Normaal is het bij bitcoin simpel: kwijt is kwijt. Cryptograaf Mike Stay heeft het echter voor elkaar gekregen om de bitcoin terug te krijgen. Stay legt in een blogpost uit hoe hij dat deed.

Snel verdiend

Stay had enkele maanden nodig om de bitcoin van een ‘Russian guy‘ terug te krijgen. Hij is een voormalig Google engineer en een cryptograaf, de juiste achtergrond om dit klusje te klaren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Rus schakelde Stay in om de private keys voor zijn kleine fortuin in bitcoin terug te halen. De cryptograaf moest een zip-bestand decoderen om zo weer toegang te krijgen tot de private keys.

Zonder private keys is er geen manier om bij je bitcoin te komen. Iemand die jouw keys heeft, kan jouw geld gemakkelijk versturen.

Mysterieuze Rus

Het is onduidelijk wie de opdrachtgever was, maar volgens Stay investeerde de bitcoiner fors in 2016. Hij vergat echter het wachtwoord voor het versleutelde zip-bestand en was bang alles kwijt te zijn.

Het raden van zo’n wachtwoord is erg lastig, met nagenoeg een ongelimiteerd aantal mogelijkheden moet je van goede huizen komen om het te raden. Toch is het Stay gelukt na maanden proberen.

Hardware

Dat proberen was echter niet gratis. Er moest een groot data centrum voor worden gebruikt. De Rus betaalde $100.000 om zijn bitcoin terug te krijgen. Stay: ‘Het verbaasde mij dat hij zoveel uit wilde geven om de key terug te krijgen.”

In een eerder wetenschappelijk artikel beschreef de cryptograaf al hoe zo’n ‘aanval’ op een versleuteld zip-bestand in zijn werk gaat. Er waren ‘biljoenen wachtwoorden om te checken volgens de blogpost.

Gelukkig kon hij een aantal mogelijkheden afstrepen en zo het zoekgebied verder af te bakenen. Zonder die richtlijnen kan het zoeken naar zo’n wachtwoord wel ‘honderdduizenden jaren’ duren.

Middels complexe algoritme kwam Stay uiteindelijk uit op 36 mogelijkheden. En uiteindelijk resulteerde dat in toegang tot het bestand met de bitcoin private keys.

Stay kan met zijn methode nog meer geld verdienen, want er zijn miljoenen bitcoin verloren gaan door verschillende (persoonlijke) fouten. Misschien zitten daar ook wel wat versleutelde zip-bestanden tussen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...