‘Klein percentage transacties op dark web met Bitcoin (BTC)’

Bedrijven met blockchain analisten maken er een sport van om zoveel mogelijk data uit bijvoorbeel de bitcoin blockchain te halen. Chainalysis is een van die bedrijven. Zij worden ingehuurd door belastingdiensten, bedrijven of andere organisaties om transacties en het netwerk in kaart te brengen.

In hun 2020 Crypto Crime Report publiceren de onderzoekers hun bevindingen over de relatie van cryptovaluta en het dark Web.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en dark web

Het dark web is een verzamelnaam voor alle platformen die buiten de gebaande paden van het internet te vinden zijn. Je kunt daar dingen kopen die verboden zijn, maar niet alles wat daar gebeurd is illegaal.

Het gebruik van cryptovaluta om aankopen te doen via het dark web is sinds 2015 met meer dan 90% afgenomen. In 2015 was het marktaandeel van alle cryptomunten bij elkaar meer dan 1%. Zoals te zien is in onderstaande grafiek.

Terwijl de gemeten omzet van de verstopte plekken van het internet flink steeg de afgelopen jaren, nam het marktaandeel van BTC af.

Voor het eerst sinds 2015 steeg het gebruik van cryptocurrency wel weer iets toe. In 2018 namen cryptomunten $0.04 van de transacties voor hun rekening, in 2019 was dat 0.08%.

'Klein percentage transacties op dark web met Bitcoin (BTC)'

In getallen

Voor deze statistieken werd gekeken naar de volgende cryptomunten: BAT, BCH, BNB, BTC, CRO, CRPT, DAI, ETH, GNO, GUSD, HT, LEO, LINK, LTC, MCO, MKR, MLN, OMG, PAX, TUSD, USDC, USDT, WETH, ZIL, ZRZ

Volgens Chainalysis werd er voor meer dan $790 miljoen aan aankopen gedaan via het dark web met cryptovaluta. Terwijl de gehele omzet van de markt vele malen hoger ligt.

Kortom: bitcoin of een andere munt is volgens Chainalysis nog lang niet aangeslagen bij het publiek van het dark web.

Keuze

De keuze voor bijvoorbeeld bitcoin valt in veel situaties wel te begrijpen. Wat je ook koopt op het dark web, je wil het in de meeste gevallen relatief anoniem doen.

Bitcoin is permissieloos en iedereen kan het gebruiken, maar het is (nog) niet goed in het beschermen van de gebruikers en hun privacy.

Bitcoin privé gebruik

Een heel klein gedeelte van het bitcoinverkeer wordt op dit moment dus gelinkt aan betalingen aan verkopers op het dark web. Bitcoin is door iedereen te gebruiken, maar je moet erg je best doen wil je op het netwerk anoniem blijven.

Recentelijk werden twee Jappanners gepakt nadat ze geen rekening hielden met de open boekhouding van BTC. Zij stalen 100 bitcoin en hebben een gedeelte van de opbrengst zonder verdere ingewikkelde omwegen op hun eigen rekening gestort. De politie spoorde de mannen gemakkelijk op.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsChainalysis

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...