‘Bitcoin is betere DeFi oplossing dan mensen denken’, aldus Blockstack CEO

Bitcoin (BTC) wordt onderschat op het gebied van de nieuwe hypeterm ‘decentralized finance’ (DeFi). Volgens Muneeb Ali, de mede-oprichter en CEO van het open-source platform Blockstack, is er maar een manier om het internet decentraal uit te bouwen.

Applicaties en smart contracts moeten volgens Ali worden gekoppeld aan het bitcoin netwerk op een manier dat bitcoin dient als reserve valuta en de blockchain als veiligheidsmechanisme.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en DeFi

In gesprek met Cointelegraph licht Ali zijn uitspraken toe: bitcoin is de koning van blockchains voor meer dan 10 jaar. Het netwerk is niet te vergelijken met welk ander netwerk dan ook als het aankomt op veiligheid.

Blockstack ontwikkelt Stacks 2.0 en gebruikt bitcoin als basis. Met Stacks 2.0 wil Blockstack naar eigen zeggen de fundering bouwen voor het nieuwe internet, met bitcoin als onderliggende kracht.

Ali: ”Met de programmeertaal Clarity kunnen ontwikkelaars makkelijker smart contract bouwen met een makkelijke programmeertaal.”

Smart contracts

Bitcoin heeft niet de naam van beste ‘smart contract platform’, maar volgens Ali is dat niet terecht. Ali ziet developers die een eigen blockchain opzetten als een verloren zaak. Zij proberen een netwerk met Proof-of-Work en Proof-of-Stake op te starten. Ali: ”Maar deze zijn veel minder veilig. Een van die resultaten is dat developers aannemen dat Ethereum beter geschikt is, maar ik denk dat voorbarig.”

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Muneeb Ali”]”Bitcoin’s gelimiteerde scripttaal wordt vaak gezien als deal breaker voor ontwikkelaars die apps of smart contracts willen bouwen. Daardoor bouwen veel ontwikkelaars hun eigen blockchains.”[/penci_blockquote]

Ali voegt nog toe: De toekomst van het internet gaat geen compromis worden tussen gemak voor veiligheid, maar in plaats daarvan gaat veiligheid voor web applicaties de route bepalen.

Lees ook: Taproot maakt smart contracts op bitcoin (BTC) netwerk mogelijk

Ethereum vs bitcoin

Ali is er van overtuigd dat bitcoin de ruggengraat van het ‘eerlijke internet’ moet worden: ”Veel mensen denken dat het makkelijker is om Bitcoin na te maken bovenop Ethereum, maar het klinkt logischer om Ethereum functionaliteiten bovenop bitcoin te bouwen.”

Volgens de ondernemer en ontwikkelaar komt dit proces langzaam aan op gang: ”Mensen zien de waarde in van bouwen op bitcoin, in plaats van er naast.”

Een mooi voorbeeld daarvan bestaat al: het Lightning Network. Dat is een open-source netwerk bovenop bitcoin waarmee je sneller en goedkoper je BTC kunt versturen.

Wat vind jij? Praat mee in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslightning

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...