Nieuwe versie van Bitcoin toolkit uitgebracht voor wallet ontwikkelaars

Gisteren is er een nieuwe versie van de Bitcoin Development Kit (BDK) uitgebracht. Het is een tool die voor ontwikkelaars als houvast kan worden genomen bij het maken van bijvoorbeeld wallets. In de update van deze kit zitten een aantal nieuwe functies, bugfixes en andere verbeteringen.

Bitcoin Development Kit

Het belangrijkste verbeteringen van deze release met de naam v0.2.0 is dat de tests en documentatie gepubliceerd staan Crates.io en BitcoinDevKit.org. Hierdoor kunnen ontwikkelaars die gebruik maken van de libraries nu makkelijk in hun dependency inzetten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Steve Myers die aan deze BDK heeft gewerkt geeft aan dat “de BDK bedoeld is om het voor wallet ontwikkelaar gemakkelijker te maken om veilig gebruik te maken van reguliere en geavanceerde functies voor die voor zo’n wallet nodig zijn.”

Simpel gezegd: als je zelf een Bitcoin (BTC) wallet wilt maken, is de DBK een perfecte handleiding om als leidraad te nemen.

Het project is eerder dit jaar opgericht door Alekos Filini. Destijds had het nog een andere naam, namelijk Magical Bitcoin, maar momenteel noemt men het ‘BDK’.

Het is een open source software waar allerlei ontwikkelaars aan werken. Bekende developers zijn Steve Myers, Riccardo Casatta, Daniela Brozzoni, Mark Erhardt, Richard Ulrich, Justin Moon, Will Clark en de pseudonieme “eupn”.

Betere wallets

Een van de andere belangrijke nieuwe toevoegingen aan de nieuwe release is het algoritme met de naam ‘branch and bound’. Hierdoor kunnen ontwikkelaars de grootte van transacties op de blockchain verkleinen. Dit maakt betalingen goedkoper, zorgt er voor dat de privacy toeneemt en ook de blockchain minder vervuild wordt met overbodige outputs.

De ‘branch and bound coin selection’ is gericht op wallets die enorm veel transacties doen en ontvangen. Het probeert de input van een transactie zo uit te kiezen, dat het change (of: wisselgeld) geminimaliseerd blijft. Om dit te snappen is het goed om het principe van een UTXO, een unspent transaction output, uit te diepen.

Coin selection

Een wallet geeft namelijk wel één balans weer, maar in feite zijn dit een heleboel kleine beetjes BTC die ‘ergens’ in de blockchain staan. Met het zogenoemde coin selection kun je op een efficiënte manier gebruik maken van één of meerdere van deze UTXO’s.

Als je een UTXO van 0,4 BTC hebt en iemand een betaling wilt doen van 0,3 BTC, komt dit ‘wisselgeld’ automatisch in de vorm van een nieuwe UTXO van 0,1 BTC terecht op jouw wallet adres.

Een andere feature van de nieuwe release betreft het genereren van private keys en de daarbij behorende seeds. Volgens het persbericht is deze functie verbeterd en gestroomlijnd.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwallet