Vandaag 3 jaar geleden: de eerste Bitcoin betaling via Lightning

15 januari 2018 om 10:45. Het is een datum die bij weinig mensen een belletje doet rinkelen. Echter was dit hét begin van een nieuwe revolutionaire technologie. Exact drie jaar geleden werd namelijk de allereerste Bitcoin betaling verstuurd via het Lightning Network.

Bitcoin via Lightning

Het Lightning Netwerk is een schaalbaarheidslaag die bovenop de Bitcoin blockchain is gebouwd. Het komt voor uit het beruchte scaling debate. Aan de ene kant stonden Big Blockers (uit het kamp van BCH en BSV) en aan de andere kant stonden mensen die off-chain opschaling prefereerden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Na de SegWit update, die in augustus 2017 werd geactiveerd, kon er gebouwd worden aan het Lightning Netwerk. Een krap half jaar later deed voor het eerst iemand een aankoop met Lighnting.

Op Reddit vertelt btc_trownaway1337 zijn verhaal. Hij gebruikte het mainnet van het Lightning Network (via lnd) om een AR300M VPN-router aan te schaffen bij TorGuard.

Het bleek de allereerste aankoop te zijn geweest die fysiek is geleverd én die betaald is met Lightning. Hij zet zijn uitspraak kracht bij met een link naar het geopende betaalkanaal. Ook deelt hij de preimage van de Lightning betaling.

Vandaag 3 jaar geleden: de eerste Bitcoin betaling via Lightning

Torguard deelde destijds een korte video op hun Twitter kanaal waarin ze lieten weten dat ze Lightning betalingen wilden accepteren.

Eerder deze week was het overigens exact 12 jaar geleden dat Satoshi Nakamoto zelf de allereerste Bitcoin transactie deed, naar kompaan Hal Finney.

Lightning Netwerk

Lightning bestaat uit een netwerk van betaalkanalen tussen nodes. In deze betaalkanalen zitten als het ware satoshi’s opgeslagen. De twee peers bepalen met z’n tweeën de onderlinge verdeling van deze satoshi’s. Op die manier kun je heel vaak satoshi’s heen en weer ping-pongen zonder dat je de blockchain er mee vervuilt.

Inmiddels zijn er al 35.000 kanalen geopend en zit er in totaal 1.065 BTC opgesloten. Dit vertegenwoordigt de waarde van ongeveer $40 miljoen dollars.

Lees op onze uitlegpagina meer over de werking van het Lightning Network.

Oorsprong

Het idee van payment channels werd in 2009 al opgegooid door de bedenker van bitcoin zelf. Satoshi Nakamoto schreef er toen al over, maar Nakamoto vond het toen nog niet echt betrouwbaar.

Na jaren van voorstellen zag de whitepaper het licht. Thaddeus Dryja en Joseph Proon publiceerden in februari van 2015: The Bitcoin Lightning Network: Scalable Off-Chain Instant Payments.

In 2020 begon het netwerk vleugels te krijgen. Met multipart payments en Wumbo betaalkanalen, werd het langzaam maar zeker volwassen genoeg voor ‘het grote werk’.

Lees in dit artikel het hele levensverhaal en de geschiedenis van van Lightning.

De bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning