VanEck Europe lanceert financieel product: fysiek gedekte Bitcoin ETN

Waar Bitcoin (BTC) meer en meer aandacht vergaard onder institutionele partijen, resulteert dit in nieuwe financiële producten.

Sinds vandaag mogen we er weer een nieuw product aan toevoegen. VanEck Europe lanceert namelijk een derivaat voor zijn institutionele beleggers in Europa en Azië.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ETN

Om precies te zijn gaat het om een ETN, wat staat voor Exchange Traded Note. Dat lijkt op een Exchange Traded Fund (ETF), maar er is een belangrijk verschil.

Een ETF is een indextracker van een passief beheerd beleggingsfonds via een bedrijf, terwijl een ETN een proxy is voor de prestaties van een asset. In dit geval is deze activa dus Bitcoin.

In principe hoeft de aanbieder van deze ETN de asset niet aan te houden. Toch gaat VanEck Europe dat wel doen. In een tweet laten ze weten dat het om een ‘fysiek gedekte ETN’ gaat. Dat betekent dat het 1:1 gedekt is als onderliggende waarde.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Onze Bitcoin ETN is volledig gedekt. Dit betekent dat het geld dat in de ETN wordt geïnvesteerd, daadwerkelijk wordt gebruikt om Bitcoin te kopen. Op deze manier vertegenwoordigt elke ETN een bepaalde hoeveelheid Bitcoin.'[/penci_blockquote]

Prijsindex

De prestaties van de ETN weerspiegelt de MVIS CryptoCompare Bitcoin VWAP Close Index, waardoor het rechtstreeks in contact staat met de prijs van Bitcoin.

Het komt er dus op neer dat hoe meer notes er verkocht worden, hoe meer Bitcoin de aanbieder in kas moet hebben. Zo kunnen de investeerders toch blootgesteld zijn aan Bitcoin als activa, maar hoeven ze de cryptomunt niet zelf te beheren.

Betrokken partijen

De nieuwe ETN omvat in totaal $2 miljoen. Retail beleggers uit Duitsland, Liechtenstein, Nederland en het Verenigd Koninkrijk kunnen hierin investeren. Het is genoteerd aan de Deutsche Böerse Xetra.

Er komt heel wat kijken bij het aanbieden van deze financiële producten. Naast een heleboel regelgeving is er dus een beurs betrokken in het proces, een index provider, een custodian voor de opslag van de Bitcoin en moet er dus ook actief Bitcoin opgekocht gaan worden.

VanEck deed in september 2019 al eens een poging om een ETF in de Verenigde Staten te realiseren. De Securities and Exchange Commission (SEC) wees destijds alle voorstellen af. Wellicht dat het succesvol lanceren van deze ETN, een duwtje in de rug kan is voor de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Martijn Rozemuller, hoofd Europa bij VanEck en gevestigd in Amsterdam, vertelt in het persbericht waarom dit een grote stap is voor zijn bedrijf:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’De lage correlatie van Bitcoin met andere activaklassen maakt het een uitstekende manier om bij te dragen aan diversificatie. Met onze VanEck Vectors Bitcoin ETN bieden we een product waarmee investeerders kunnen profiteren van de prestaties van Bitcoin’.[/penci_blockquote]

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCVanEck