Speculeren op Bitcoin is hot: er staat voor $10 miljard aan futures open

800 totale weergaven

Er staan momenteel een hoop bitcoin future contracten open: meer dan $10 miljard volgens data van Skew Analytics. Dat betekent, in het kort, dat er voor $10 miljard wordt ‘gegokt’ op de prijs van BTC middels futures.

De bitcoin koers schoot deze week voorbij de grens van $30.000 en tikte zelfs een prijs boven $34.000 aan. De huidige prijs is: 36,236.21USD.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De grootste spelers in deze markt zijn OKEx, Binance en CME. De laatste is een grote naam in de traditionele financiële wereld. CME Group is de grootste derivatenbeurs ter wereld.

Bitcoin futures

Met een future ga je een financieel contract aan met een andere partij. In dit contract staan een aantal voorwaarden opgenomen. Bij een future voor BTC ga je een overeenkomst aan waarin beide partijen akkoord gaan over de koop/verkoop op een bepaald moment.

In de praktijk betekent het dat je een transactie overeenkomt voor in de toekomst. Wanneer het contract afloopt heb je winnaars en verliezers.

Deze financiële derivaten groeien in populariteit.

Dat speculeren kan heel lucratief zijn, maar gaat ook vaak fout. Als voorbeeld een nieuwtje uit december: Speculanten verliezen $1,4 miljard met Bitcoin futures door prijsstijging.

Open interest

Een ander begrip om de $10 miljard te omschrijven is ‘open interest’, of open rente. Als er een contract wordt afgesloten (dus niet alleen aangeboden, maar er zijn twee partijen die het contract aangaan) valt het in deze categorie.

Sommige contracten lopen af op een bepaald moment. Andere contracten geven handelaren de mogelijkheid om op elk moment hun positie te sluiten.

Volgens Decrypt liepen er aan het einde van 2020 een hele hoop contracten af. Op 1 januari stond er voor zo’n $8 miljard open, nu is dat dus alweer $10 miljard.

Speculeren op Bitcoin is hot: er staat voor $10 miljard aan futures open

Interesse

De vraag naar echte bitcoin neemt toe. Er staan steeds minder Bitcoin bij beurzen, de liquiditeit droogt op. Voor handelaren die niet zelf de asset willen hebben, maar gewoon willen speculeren op de prijs komen er steeds meer mogelijkheden. En daar hoort de futuremarkt ook bij.

Mensen die ‘gewoon’ BTC kopen hebben de afgelopen maanden goede dagen gehad, handelaren die gokte op een koersdaling met bijvoorbeeld futures hebben het minder goed voor elkaar.

Lees ook: Bitcoin breekt de grens van $34.000! Waar komt de opmars vandaan?

De bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdata

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...