Bitfinex komt met peer-to-peer leningen voor Bitcoin handelaren

Bitcoin beurs Bitfinex komt met een nieuwe dienst: peer-to-peer leningen gedekt door bitcoin (BTC). Bitfinex Borrow stelt geverifieerde gebruikers in staat om dollars of Tether (USDT) tokens te lenen met BTC als onderpand.

De leningen hebben een flexibele of vaste jaarlijkse rente tussen de 5,5% en 18,5%. Het is geen nieuwe constructie voor een beurs in deze industrie. Het is wel opmerkelijk nieuws omdat Bitfinex op tal van manieren is verwikkeld in verschillende rechtszaken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lenen

Leningen zijn altijd een risico, zeker als je bitcoin inlevert als onderpand. En al helemaal als je met een stablecoin als Tether te maken hebt bij diezelfde lening. Tether is een stablecoin die de waarde van de dollar zo goed mogelijk volgt.

Met een kanttekening dat USDT níet volledig is gedekt door dollars. Het is echter veruit het populairste handelspaar op de bitcoin spotmarkt, dus er is vraag naar.

Bitfinex biedt al sinds 2012 korte leningen aan voor handelaren. Maar met Bitfinex Borrow kunnen gebruikers het geld dat ze lenen ook opnemen en ergens anders gebruiken. Je kunt dus dollars of Tether lenen en dat op een andere manier gebruiken dan op het platform zelf.

Bitfinex Borrow

Bitfinex Borrow is een peer-to-peer leenplatform waar gebruikers dus dollars of USDT kunnen lenen van elkaar. In de praktijk betekent dat het volgende: je kunt je geld uitlenen via Bitfinex en zo flink wat rente pakken.

Wel met de nodige risico’s, want er kan van alles misgaan bij een platform. Die waarschuwing geldt misschien nog wel extra voor Bitfinex en Tether. Beide partijen zijn verwikkeld in verschillende rechtszaken.

Ze worden onder andere beschuldigd van het manipuleren van de bitcoin prijs. Uiteraard gaan de advocaten van de organisaties hiertegen in verweer.

Je hebt als lening verstrekker bij Bitfinex dus te maken met tal van onzekere factoren. Hetzelfde geldt eigenlijk voor degene die geld leent. De vraag is dus of dit wel de plek is waar je dit soort constructies aan wil gaan. Voor de partijen die dat wel willen en door de Know-Your-Customer procedure heenkomen is de optie er in ieder geval.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...