Bitcoin (BTC) hashrate bereikt opnieuw all time high

Er is weer meer computerkracht dan ooit bezig met het minen van bitcoin (BTC). De hash rate heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Dat blijkt uit data van Glassnode is de hashrate hoger momenteel hoger dan ooit.

Hashrate

De hashrate meet hoe krachtig de hardware is voor het minen van bitcoin. Hashrate geeft aan hoeveel keer de ‘hash-functie’ binnen een seconde kan worden berekend door mining hardware.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin hashrate hoogtepunt volgens Glassnode

Bitcoin (BTC) hashrate bereikt opnieuw all time high

De totale hashrate is en blijft een schatting aan de hand van cijfers uit het verleden. Daarom publiceren verschillende partijen andere getallen, het ligt er aan welke methode zij gebruiken om tot de statistieken te komen.

Miners leveren zoveel mogelijk computerkracht om de meeste kans te maken op een block. Er gebeurde eerder deze maand iets opmerkelijks: Bitcoin miners vonden 16 blocks in ruim een uur, normaal zijn dat er 6.

Hashrate

In de bovenstaande grafiek is goed te zien dat de hashrate al geruime tijd aan het stijgen is. Het is dan ook niet de eerste keer dat de hashrate een record breekt dit jaar.

Op het hoogtepunt van de prijs van BTC (eind 2017, begin 2018) stond de hashrate een stuk lager. De concurrentie om nieuwe bitcoin neemt toe.

Strijd om nieuwe bitcoin

Het is niet zo dat allerlei energiebedrijven of andere ondernemers overstappen op het minen van bitcoin. Wel zien we steeds meer nieuwe spelers het veld betreden. Zo is er een energiecentrale in New York die al 30% van hun energie voor bitcoin mining heeft verkocht.

Ook zijn er initiatieven om energieversnelling bij oliebedrijven te voorkomen. Bitcoin podcaster Marty Bent levert (nu nog) op kleine schaal oplossingen om bijproducten om te zetten in energie voor bitcoin mining.

De strijd wordt deze maand nog heftiger: miners kunnen straks ‘slechts’ 6.25 BTC per block verdienen, dat is nu nog 12.5 BTC. Dit fenomeen heet de bitcoin halving. Om de vier jaar (210.000 blocks) gaat de toestroom van nieuwe bitcoin door de helft.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...