Deze twee Japanners stalen voor $710.000 aan Bitcoin (BTC)

Twee Japanse mannen worden er van verdacht voor zo’n aan $710.000 bitcoin (BTC) te hebben gestolen van een cryptobeurs genaamd ConExchange. De politie heeft de 25-jarige Yuto Onitsuka en de 28-jarige Takuma Sasaki opgepakt. Dat meldt Japan Times.

Oud-werknemer

Onitsuka is een oud-werknemer van de inmiddels gesloten CoinExchange. Hij had naar verluidt na zijn vertrek nog steeds toegang tot de wallets van de beurs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De gestolen bitcoin was te volgen naar binnen en buitenlandse beurzen. De opsporingsdiensten konden op deze manier achter de identiteit van de twee verdachten komen.

Volgens de Japan Times hebben Onitsuka en Sasaki elkaar nooit in echt ontmoet. Alle communicatie verliep online.

Faillissement van CoinExchange

De bitcoin werden in oktober 2018 gestolen. De beurs moest echter pas de deuren sluiten aan het einde van 2019. Toch wordt Onitsuka nu mogelijk mede verantwoordelijk gehouden voor het faillissement.

Wanneer je als cryptobeurs wordt bestolen is dat niet alleen slecht voor de balans, maar ook voor je naam. Het ging in deze zaak ‘slechts’ om zo’n 100 bitcoin, maar voor een relatief kleine onderneming is dat een grote klap.

Weinig veiligheidsmaatregelen

De beurs had naar verluidt geen interne processen om misbruik van de fondsen te voorkomen. Een iemand kon met de juiste gegevens bij de klantenfondsen komen. Dat is in geen enkel bedrijf handig, maar zeker niet wanneer je te maken hebt met onomkeerbare transacties zoals bij BTC.

Tegelijkertijd deden de boeven er ook niet alles aan om zichzelf verborgen te houden. Een deel van het geld werd namelijk gewoon op de bankrekening van Sasaki bijgeschreven. De opbrengsten werden bijvoorbeeld gebruikt voor reizen, zonder een poging om een identiteit te verbergen.

Hacks

In het geval van CoinExchange ging het op een relatief klein bedrag binnen een bedrijf dat blijkbaar niet erg goed op hun spullen let.

In 2019 werd er voor maar liefst $282 miljoen aan cryptomunten gestolen van cryptobeurzen. De populaire handelsplaats Binance werd vorig jaar voor 7.000 bitcoin bestolen. Het bedrijf bestaat echter nog steeds en heeft alle klanten schadevrij gesteld.

Dit soort berichten tonen eens te meer aan dat het belangrijk is om na te denken over het beheer van je BTC. Doe je het zelf of stal je het bij een cryptobeurs?

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsJapanmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...