Bitcoin (BTC) koers piekt door $17.000, marktwaarde naar $315 miljard

De Bitcoin (BTC) koers is dinsdagmiddag Nederlandse tijd door de $17.000 gegaan. De cryptomunt is 4,2% gestegen de afgelopen 24 uur.

Bitcoin koers door $17.000

De totale marktwaarde van Bitcoin ligt nu op 315,4 miljard dollar, volgens het dashboard van marktanalist Clark Moody. Dat is goed voor 2,6% van de totale waarde van de goudmarkt momenteel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Maandag is de derde beste week in de geschiedenis afgesloten met een slotkoers iets onder $16.000. Waar gaat dit eindigen? Het vorige record dateert van december 2017, toen de munt even $20.089 waard was.

In 2020 begon de munt met een waarde van $7.200, maar sinds 11 oktober zit de cryptomunt sterk in de lift. Betaalgigant Paypal kondigde aan Bitcoin te gaan verkopen en sindsdien is de markt in rep en roer.

Maandag maakte investeringsfonds SkyBridge Capital bekend geld te gaan steken in Bitcoin – en cryptofondsen. Citibank denkt dat Bitcoin binnen 13 maanden een prijs van 318.000 dollar bereikt.

De markt trok in de eerdere bull run van 2017 vooral geld aan van particulieren, high net worth individuals en family offices, maar nu lijkt het “grote geld” aan zet. Een gevolg van de coronacrisis, toen overheden de geldkranen opendraaiden om het bedrijfsleven te redden.

Het gevolg is dat nationale fiat valuta devalueren en bedrijven en investeerders een waardevast toevluchtsoord zoeken. Daar lijkt Bitcoin méér van te profiteren dan goud of andere assets.

Maximaal 21 miljoen Bitcoin

De cryptomunt heeft een vastomlijnd monetair beleid met een huidige inflatie van 1,8%. Om de 210.000 blocken halveert de inflatie, de zogenaamde halvening.

Er worden maximaal 21 miljoen Bitcoin gedolven. Momenteel zijn er 18,5 miljoen gedolven, ruim 88% van het uiteindelijke totaal in het jaar 2140.

De markt kenmerkt zich door een sterke basis van hodlers, lange termijn spaarders die hun Bitcoin vasthouden. Slechts een klein deel komt op de spotmarkt terecht.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...