Bitcoin (BTC) koers boven $39.000, rekenkracht blockchain op all time high

979 totale weergaven

De gemiddelde hashrate van de Bitcoin (BTC) blockchain heeft vrijdag een nieuw record van meer dan 176 exahashes per seconde (EH/s) bereikt. Dat blijkt uit cijfers van Glassnode. Oftewel, de totale rekenkracht van het netwerk ligt op het hoogste punt ooit.

Bitcoin hashrate

De hashrate is de gezamenlijke rekenkracht die alle miners naar het Bitcoin netwerk sturen. Ze doen dit omdat Bitcoin het Proof of Work mechanisme gebruikt. Elke miner probeert de juiste hash te vinden, want daarmee verkrijgen ze het recht om een nieuw geldig blok te maken. Hoe meer mining apparatuur aan het netwerk hangt en hoe meer rekenkracht er is, hoe sneller deze hash gevonden zou worden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elk block levert een miner 6,25 BTC op, een vergoeding van ~239.000 dollar tegen de huidige spotprijs. Dus het loont om nieuwe miners aan het netwerk te hangen, omdat de kostprijs momenteel tot 5 tot zelfs 10 keer lager ligt is dan de huidige spotprijs. Dat is afhankelijk van de locatie, de energieprijs en apparatuur van elke miner.

In de onderstaande grafiek is de toename en de piek van vrijdag te zien.

Bitcoin (BTC) koers boven $39.000, rekenkracht blockchain op all time high

Moeilijkheidsgraad

Maar het mechanisme zit zo in elkaar dat de gemiddelde bloktijd rond de 10 minuten moet blijven liggen. Het gemiddelde ligt volgens het Clark Moody Dashboard momenteel op 9:54 minuten.
Zodra de hashrate stijgt, dan past de moeilijkheid van deze hash zich iedere 2016 blokken (of: twee weken) aan.

Dat is de zogenaamde difficulty adjustment, iets wat bedenker Satoshi Nakamoto van de start in het protocol heeft ingebakken. Daardoor blijft namelijk de bloktijd stabiel rond de tien minuten per gedolven blok liggen.

Afgelopen zaterdag is deze moeilijkheidsgraad met 2,93% naar boven bijgesteld. De volgende aanpassing volgt ergens tussen 18 februari en 19 februari, afhankelijk van wanneer de 2016 blokken gedolven zijn.

Koers

Kijken we naar de koers van Bitcoin, dan heeft deze een voorlopige bodem gevonden bij $37.413 op de Bitstamp grafiek. Zondagochtend bleef de koers namelijk net onder de $40.000 steken bij $39.727. Korte termijn beleggers nemen namelijk tussentijds winst, net zoals miners die nu met lucratieve winsten aan het delven zijn.

Zoomen we echter uit en kijken we naar het economische macro-plaatje, dan liggen de kaarten voor deze asset er gunstig voor. Een van de redenen is dat de regering van Joe Biden de rente tot 2023 zeer laag wil houden. Bovendien wil hij nog minstens 1.900 miljard dollar in de Amerikaanse economie steken in de huidige coronacrisis.

Michaël van de Poppe trekt een vergelijking tussen dit enorme steunpakket en de marktwaarde van bitcoin. Het overheidspakket ligt ruim 3 keer hoger dan de huidige market cap van BTC.

Lees meer over:
hashratekoersrekenkracht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...