Bitcoin (BTC) minen weer ruim 5% moeilijker na aanpassing netwerk

Het delven van Bitcoin is weer 5,82% moeilijker na een aanpassing in het netwerk. De zogenaamde moeilijkheidsgraad steeg naar 23.14 T. Het is grootste stijging van deze metric sinds 9 januari 2021.

Een sterk signaal dat de concurrentie tussen miners op het netwerk is toegenomen. Een verklaring daarvoor: de stijgende bitcoin prijs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining

Een korte uitleg over de industriële kant van proof-of-work: mining bedrijven investeren in ASIC-machines om zoveel mogelijk rekenkracht naar het netwerk te sturen. Ze strijden met andere miners om het het recht het volgende block te mogen maken.

De vergoeding heet een block reward: een vaste subsidie (dat is 6,25 BTC t/m voorjaar 2024 tot de volgende halvening) en de som
van de fees van de transacties in het block. Het protocol is zo afgesteld dat gemiddeld iedere ~10 minuten een nieuw block moet komen en dat het netwerk na 2016 blokken weer kalibreert.

Door het proces van mining
moeilijker of makkelijker te maken, wordt deze gemiddelde tijd
gewaarborgd. Het getal wat hiervoor zorgt is de zogenoemde
‘moeilijkheidsgraad’.

De vorige aanpassing dateerde van 20 maart, toen de moeilijkheidsgraad met 1,95% toenam. In de nacht van 1 naar 2 april is de moeilijkheidsgraad naar 5,82% naar boven bijgesteld. Zoals gezegd, dat gebeurt na het delven van 2016 blokken, dat is ~2 weken in tijd.

Stijgende lijn

Kijken we op een dieper niveau naar de rekenkracht van het netwerk, dan lag de 14-daagse hashrate op 20 maart op 156 exahashes per seconde (EH/s). Dat ligt nu op 165 EH/s. Dit verschil van 9 EH/s is gelijk aan de rekenkracht van circa 90.000 machines van de nieuwste modellen zoals de Antminer S19 Pro van Bitmain.

De continue stijgende vraag naar machines heeft de prijs per machine ook doen stijgen, tot $10.000 voor een nieuwe S19. Door een wereldwijd tekort aan computerchips lopen de leveringen vertraging op.

In de onderstaande grafiek zien de rekenkracht van het bitcoin netwerk op basis van 7-daagse gemiddelde (bron: The Block). Sinds januari 2019 is er sprake van een stijgende lijn, met enkele tussentijdse correcties.

Bitcoin (BTC) minen weer ruim 5% moeilijker na aanpassing netwerk

Meer inkomsten per block

De block reward van 6,25 BTC staat vast tot en met het voorjaar van 2024, maar door de stijgende prijs van Bitcoin blijven de inkomsten in dollars stijgen voor miners. Meer vet op de botten betekent ook: meer investeringen in nieuwe machines, wat weer een stijging in rekenkracht verklaart.

Dus een stijgende prijs is een motor achter een stijgende hashrate kun je veronderstellen. Andersom zien analisten een stijgende hashrate ook weer als een indicatie van een (toekomstig) hogere prijs, dus zo versterken deze indicatoren elkaar.

In de onderstaande grafiek, eveneens van The Block, zien we dat miners steeds meer inkomsten genereren per dag.

Bitcoin (BTC) minen weer ruim 5% moeilijker na aanpassing netwerk

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
mining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...