Genesis gaat gewassen verbouwen met warmte van Bitcoin mining

Genesis gaat gewassen verbouwen met warmte van Bitcoin mining

Sommige mensen zien Bitcoin mining wel eens als een verspillende en niet-nuttige industrie. Genesis Mining lanceert een pilot project waarin ze een stapje verder gaan dan het 'omzetten van elektriciteit in hashes'. Ze gaan het minen van bitcoin koppelen aan het verbouwen van gewassen.

Bitcoin mining

Om precies te zijn gaan ze de warmte inzetten voor kassen in Boden, Zweden. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend in een persbericht. Het cloud mining bedrijf is al een jaar lang bezig geweest met dit project. Ze willen de verspilling bij het minen van bitcoin decimeren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De grootste kostenpost voor het minen van bitcoin is elektriciteit. Met behulp van speciale rigs, de zogenoemde ASICs, zetten miners deze elektriciteit om in een rekenkracht. De vergoeding die ze hiervoor krijgen zit hem in de block reward, die bestaat uit een subsidie (die momenteel 6.25 BTC is) en de som van de transactiekosten in het block.

Maar daarmee zat de winst vooralsnog enkel binnenin het ecosysteem van de cryptomunt zelf. Er zijn ook initiateven om illiquide energie (met gas flaring) in te zetten voor mining. Maar ook hier was het eindproduct slechts en enkel nieuw geminede bitcoin.

Met dit initiatief van Genesis Mining gebruiken ze ook het restproduct van het minen, namelijk de warmte die vrijkomt. Ze willen niet alleen deze hitte recyclen, maar ook de lokale overheid helpen om zelfvoorzienend voedsel te kunnen produceren in de plantenkassen.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Mattias Vesterlund, onderzoeker bij Research Institutes of Sweden (RISE)"]"Een datacenter van 1 MW kan de lokale zelfvoorziening tot 8% verbeteren, vergeleken met concurrerende producten in de markt."[/penci_blockquote]

Duurzame ontwikkeling

Naast Genesis Mining en de filantropische dochteronderneming Hashpower For Science, krijgt dit project ook steun van Systemair, Lulea Technical University, RISE, Boden Business Agency en de lokale gemeente (Boden).

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author="Nils Lindh, directeur van datacenterontwikkeling bij Boden Business Agency"]"Dit project draagt bij aan het opschalen van de voedingsindustrie en tegelijkertijd het bereiken van nationale doelstellingen voor energie-efficiëntie. Het is het eerste van vele projecten binnen de Energy Symbiose, en hopelijk zullen de resultaten aantonen dat het zeer mogelijk om op te schalen naar grote commerciële productie.”[/penci_blockquote]

Voor de pilot maakte Genesis Mining speciale op maat gemaakte Bitcoin-mining-containers met nieuw ontwikkelde systemen voor de afvoer van de warme lucht. Op de website staat dit allemaal heel duidelijk gedocumenteerd.

Groene initiatieven

Volgens berekeningen van de technische universiteit van Lulea is een miningcontainer van 550 kW meer dan voldoende om een kas van 300 m2 te verwarmen - zelfs in het koude Zweedse klimaat. Het potentieel is volgens een docent van de Universiteit echter nog vele malen groter dan dat.

Het nieuws volgt op een initiatief van Square. Zij investeren $10 miljoen in de mining industrie, waarmee ze zich inzetten voor een groene(re) sector met hun Bitcoin Clean Energy Investment Initiative.

Hans Looman grapte in onze Hup Bitcoin podcast al eens over het verwarmen van zijn huis in Canada met een mining rig als (lawaaierig) hobbyprojectje. Luister naar zijn verhaal over het minen op locaties waar ze gas affakkelen in ruil voor gratis bitcoin.

Wil je meepraten over deze ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin BTC mining

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties