Genesis gaat gewassen verbouwen met warmte van Bitcoin mining

Sommige mensen zien Bitcoin mining wel eens als een verspillende en niet-nuttige industrie. Genesis Mining lanceert een pilot project waarin ze een stapje verder gaan dan het ‘omzetten van elektriciteit in hashes’. Ze gaan het minen van bitcoin koppelen aan het verbouwen van gewassen.

Bitcoin mining

Om precies te zijn gaan ze de warmte inzetten voor kassen in Boden, Zweden. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend in een persbericht. Het cloud mining bedrijf is al een jaar lang bezig geweest met dit project. Ze willen de verspilling bij het minen van bitcoin decimeren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De grootste kostenpost voor het minen van bitcoin is elektriciteit. Met behulp van speciale rigs, de zogenoemde ASICs, zetten miners deze elektriciteit om in een rekenkracht. De vergoeding die ze hiervoor krijgen zit hem in de block reward, die bestaat uit een subsidie (die momenteel 6.25 BTC is) en de som van de transactiekosten in het block.

Maar daarmee zat de winst vooralsnog enkel binnenin het ecosysteem van de cryptomunt zelf. Er zijn ook initiateven om illiquide energie (met gas flaring) in te zetten voor mining. Maar ook hier was het eindproduct slechts en enkel nieuw geminede bitcoin.

Met dit initiatief van Genesis Mining gebruiken ze ook het restproduct van het minen, namelijk de warmte die vrijkomt. Ze willen niet alleen deze hitte recyclen, maar ook de lokale overheid helpen om zelfvoorzienend voedsel te kunnen produceren in de plantenkassen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Mattias Vesterlund, onderzoeker bij Research Institutes of Sweden (RISE)”]”Een datacenter van 1 MW kan de lokale zelfvoorziening tot 8% verbeteren, vergeleken met concurrerende producten in de markt.”[/penci_blockquote]

Duurzame ontwikkeling

Naast Genesis Mining en de filantropische dochteronderneming Hashpower For Science, krijgt dit project ook steun van Systemair, Lulea Technical University, RISE, Boden Business Agency en de lokale gemeente (Boden).

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Nils Lindh, directeur van datacenterontwikkeling bij Boden Business Agency”]”Dit project draagt bij aan het opschalen van de voedingsindustrie en tegelijkertijd het bereiken van nationale doelstellingen voor energie-efficiëntie. Het is het eerste van vele projecten binnen de Energy Symbiose, en hopelijk zullen de resultaten aantonen dat het zeer mogelijk om op te schalen naar grote commerciële productie.”[/penci_blockquote]

Voor de pilot maakte Genesis Mining speciale op maat gemaakte Bitcoin-mining-containers met nieuw ontwikkelde systemen voor de afvoer van de warme lucht. Op de website staat dit allemaal heel duidelijk gedocumenteerd.

Groene initiatieven

Volgens berekeningen van de technische universiteit van Lulea is een miningcontainer van 550 kW meer dan voldoende om een kas van 300 m2 te verwarmen – zelfs in het koude Zweedse klimaat. Het potentieel is volgens een docent van de Universiteit echter nog vele malen groter dan dat.

Het nieuws volgt op een initiatief van Square. Zij investeren $10 miljoen in de mining industrie, waarmee ze zich inzetten voor een groene(re) sector met hun Bitcoin Clean Energy Investment Initiative.

Hans Looman grapte in onze Hup Bitcoin podcast al eens over het verwarmen van zijn huis in Canada met een mining rig als (lawaaierig) hobbyprojectje. Luister naar zijn verhaal over het minen op locaties waar ze gas affakkelen in ruil voor gratis bitcoin.

Wil je meepraten over deze ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

  By Arend Hubach

  Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Bitcoin prijs nadert $67.000 nu nieuwe bitcoin uitstroom van GBTC $550 miljoen overschrijdt

  Bitcoin rukt op naar recordhoogtes ondanks een verse opleving in de uitstroom van GBTC Bitcoin....

  volgende Bitcoin halving 2024 Nieuws
  De bitcoin koers blijft stijgen: aftellen naar halving in april is begonnen

  De bitcoin gemeenschap bereidt zich voor op een belangrijke gebeurtenis in de cryptowereld: de volgende...

  Nieuws
  Bitcoin ETF’s hebben in 2 maanden ruim $10 miljard aangetrokken, goud ETF’s deden er 2 jaar over

  BlackRock's iShares Bitcoin Trust (IBIT) heeft in slechts zeven weken tijd $10 miljard aan beheerd...

  Nieuws
  Meer dan 100 miljard dollar Tether (USDT) gedrukt

  Een nieuwe mijlpaal voor Tether's USDT. De stablecoin heeft een historische marktkapitalisatie van $100 miljard...

  Dogecoin en meme coins Nieuws
  DOGE Pumpt 70%, Gaat Dogecoin Nog Stijgen Deze Meme Crypto Rally?

  Ben je te laat om in te stappen bij Dogecoin? De populaire meme token steeg...

  Lees meer