Bitcoin mining fabrikant Canaan heeft het zwaar: $12,7 miljoen verlies

Canaan Creative, fabrikant van Bitcoin (BTC) mining rigs, heeft het moeilijk. In het derde kwartaal leed het in Hangzhou gevestigde bedrijf een nettoverlies van $12,7 miljoen.

Hoewel de hashrate evenals de Bitcoin prijs, bijna op een all-time high staan, heeft Canaan een moeilijk kwartaal achter de rug.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining rigs

Vandaag bracht het bedrijf hun financieel rapport uit, dat overigens nog geen audit heeft gehad. Hierin staat dat het bedrijf $24 miljoen verdiende in het derde kwartaal.

Dat is maar liefst 75,7% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Destijds ging het nog om $100 miljoen.

Als gevolg van de sterke omzetdaling leidt het bedrijf een nettoverlies van $12,7 miljoen. The Block meldt dat dit exact een jaar geleden nog een nettowinst van $14 miljoen betrof. In het tweede kwartaal van dit jaar ging het nog om een nettoverlies van $2,3 miljoen.

Canaan Creative is de producent van hun serie Avalon miners. Ze gaan de concurrentiestrijd aan met MicroBT (van Whatsminer) en BitMain (van de Antminer).

Toenemende prijs en hashrate

Het is opmerkelijk dat Canaan het hoofd niet boven water weet te houden. De rekenkracht hikt tegen een recordhoogte aan en ook de Bitcoin prijs nadert het oude record uit 2017. De stijgende moeilijkheidsgraad voor miners is juíst een stimulans voor de mining farms om hun capaciteiten op te schroeven. Vannacht steeg deze difficulty weer met bijna 9%.

Tegelijkertijd is de mining industrie een zeer competitieve industrie. Stilstand is achteruitgang, helemaal als de concurrentie snellere, goedkopere en efficiëntere rigs op de markt weet te brengen.

Canaan laat wel weten dat ze tussen juli en september in totaal bijna 2,9 miljoen terahashes per seconde aan rekenkracht hebben verkocht. Ook dit getal ligt weer lager dan vorig jaar, toen het nog om 3,9 miljoen TH/s ging.

Een ander opmerkelijke waarneming is dat het lijkt alsof Canaan haar rigs in de uitverkoop doet. Een snelle berekening laat zien dat het in Q3-2020 ging om $8,27 per TH/s. Dat getal ligt 70% lager vergeleken met Q3-2019, toen het nog ging om $27,5 per TH/s.

Toch goed vooruitzicht

Ondanks dat deze cijfers allemaal rood uitslaan, is er geen reden voor paniek. Het doorgaans goed ingelichte Twitter account Wu Blockchain meldt zelfs dat er een voorbetaling is gedaan van $45 miljoen. Ook steeg de aandelenkoers (CAN) op de Nasdaq de laatste dagen enorm.

Wereldwijd staat er een lange wachtlijst op nieuwe mining apparatuur. De interesse in rigs is dus nog verre van verdwenen. Onlangs bracht Canaan nog de A1246 rig uit, die qua specificaties de concurrentie aan gaat met de M30S van MicroBT.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro: