Bitcoin miners in Chinese provincie Yunnan afgesloten van stroomnet

Bitcoin (BTC) miners in de provincie Yunnan worden door de overheid voor het blok gezet. Ze krijgen namelijk geen elektriciteit meer geleverd van lokale energiebedrijven in de regio.

Het illustreert de haat-liefde verhouding tussen de bitcoin industrie en de overheid in het land. Een groot deel van de rekenkracht van het Bitcoin netwerk is gevestigd in China.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining in China

De blokkade blijkt uit recente berichtgeving van verslaggever Wu Blockchain uit China. Volgens hem hebben de autoriteiten in de provincie Yunnan aanwijzingen gegeven aan energieleveranciers. Hen is opgedragen te stoppen met het leveren van elektriciteit aan de Bitcoin miners in die regio. Zonder opgave van een reden.

Elektriciteitskosten is de belangrijkste variabele factor voor een mining bedrijf. Het is ook de grootste kostenpost en kan reden zijn om te verhuizen.

Het verbod is volgens Wu Blockchain op 30 november aan verschillende Bitcoin miners in de Baoshan-regio in Yunnan afgegeven. Dit nieuws heeft mogelijk impact op de hashrate van het Bitcoin netwerk. Yunnan is namelijk de vierde grootste provincie op het gebied van mining.

Mining in de provincie

Volgens een onderzoek van Cambridge laat het alleen Sichuan, Xinjiang en Nei Mongol voor zich. Overigens vond er enkele maanden geleden iets soortgelijks plaatst in dé mining hub van China Sichuan. In mei werd nog door de autoriteiten van die provincie opgeroepen om te stoppen met het minen in Sichuan.

Wat precies de status is van deze situatie, is niet bekend. Wu Blockchain laat in een tweet weten dat het in Yunnan misschien ook wel meevalt, net zoals het achteraf in Sichuan het geval bleek te zijn.

Het is momenteel sowieso al een onzekere situatie omtrent het minen in China. Het regenseizoen is net achter de rug, waardoor veel miners van het zuiden verkassen naar het noorden. Door de aanwezigheid van waterkrachtcentrales was de energie in sommige provincies tijdens dit regenseizoen extreem goedkoop. Denk aan tarieven van 1 tot 2 dollarcent per kilowattuur stroom.

Daarnaast hebben miners ook veel moeite om hun Bitcoin te verkopen voor de lokale yuan. Deze valuta hebben ze nodig om de elektriciteitskosten te betalen.

Over-the-counter (OTC) desks staan er niet goed voor bij de overheid, en doorgaans is dit de plek waar de miners hun Bitcoin verkopen. De overheid legt soort van blokkades op voor deze platformen.

Dit is ook de reden dat Tether (USDT) enorm populair is in China, als manier om kapitaalcontroles te ontvluchten.

Eerdere bezwaren

Naar verluidt speelde dit thema overigens in Yunnan in juni ook al. Verschillende miners in de regio werd gevraagd hun activiteiten stop te zetten. Ze zouden volgens de autoriteiten veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, omdat ze hun mining farms hebben aangesloten op lokale waterkrachtcentrales.

De miners werden ook beschuldigd van belastingontduiking, wat leidde tot de sluiting van 64 ongeautoriseerde mijnbouwactiviteiten, volgens een bericht op WeChat.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro: