Twitter-baas wil met alliantie patenten rondom Bitcoin open source houden

Jack Dorsey, de CEO van Twitter en Square, roept een initiatief in het leven om bitcoin zoveel mogelijk open source te houden. De Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) is een non-profit organisatie met een duidelijk doel: COPA wil het patenteren van handige technologieën voorkomen.

Volgens Square is dit een groot probleem in de techwereld, het zorgt volgens het bedrijf voor een minder snelle ontwikkeling van innovatie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een beetje hypocriet is het wel, want Twitter is bijvoorbeeld ook niet open source en hun technologieën zijn ook niet zomaar overal te gebruiken en te implementeren. Op het gebied van bitcoin zien Dorsey en zijn partners daar echter wel heil in.

Patenten

Square legt in een statement hun beweegredenen verder uit: ”Het vastleggen van fundamentele cryptocurrency technologieën in patenten verstikt innovatie en adoptie. Het agressief gebruiken van patenten door bad actors bedreigd de groei van cryptocurrency technologieën.”

Opvallend is ook dat Square niet alleen bitcoin noemt, maar ook specifieke cryptocurrency’s. Het bedrijf liet eerder weten voornamelijk op bitcoin in te zetten, maar lijkt nu in hun taalgebruik ook de deur op een kiertje te zetten voor andere netwerken.

De wereld van techpatenten is een hele harde. Bedrijven beschermen met man en macht (of eigenlijk, met een leger advocaten) hun eigen werk. Een aantal bedrijven gaan echter nog een stap verder en vragen alvast een patent aan voor ideeën die zij nog niet eens hebben ontwikkeld.

COPA

Om mee te doen aan COPA moeten leden een belofte doen: hun patenten moeten beschikbaar zijn voor iedereen binnen de organisatie. Elke partij die zich hierbij aansluit mag dus gebruik maken van de patenten van in dit geval Square,

De enige uitzondering op deze regel zijn al bestaande patenten die worden verlengd. Het doel is zoveel mogelijk partijen verzamelen die openlijk hun patenten delen.

Als de Cryptocurrency Open Patent Alliance een succes is kan dat een sneeuwbal effect hebben. Het delen van waardevolle patenten met elkaar kan een interessante reden zijn om je aan te sluiten. De prijs is dan ook duidelijk: jij als organisatie moet ook je patenten openstellen.

COPA wordt een onafhankelijk orgaan buiten square om met een eigen bestuur.

Bitcoin en Square

Square geeft met hun subdivisie Square Crypto een financiële impuls aan de ontwikkeling van bitcoin. Het bedrijf heeft verschillende programmeurs op de loonlijst. Hun opdracht? Bouwen aan bitcoin en het open source protocol verbeteren.

Bitcoin is belangrijk voor Square, binnen hun Cash App verkopen zij maandelijks voor honderden miljoenen aan BTC.

Daarnaast lijkt de CEO van Twitter én Square zelf ook heilig overtuigd van bitcoin:‘Bitcoin whitepaper is poëzie’.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsSquare

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...