In deze landen is Bitcoin (BTC) populair: Oekraïne, Rusland en Venezuela

In bepaalde landen is Bitcoin (BTC) veel populairder dan in andere landen. Nederland staat niet in de top 10, zo blijkt uit de Global Cryptocurrency Adoption Index van Chainalysis.

Bitcoin adoptie

Dat is een marktonderzoeker die data verzamelt op de diverse blockchains. Ze beperken zich dus niet tot Bitcoin alleen, maar hebben in het onderzoek alle grotere openbare grootboeken meegenomen. In totaal zijn er 154 landen in de benchmark, die op basis van vier metrics zijn beoordeeld:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Chainalysis benadrukt dat het om schattingen gaat, want ze kunnen natuurlijk niet het precieze aantal cryptovaluta per land berekenen.

Ze gebruiken de site Similarweb.com om van elke beurs te schatten hoeveel gebruikers uit een bepaald land afkomstig zijn.

Ook erkennen ze dat door het gebruik van VPN-diensten de uitkomsten ook niet precies zijn. Zij denken echter dat deze invloed relatief klein is omdat het om miljoenen transacties gaat en daaruit een bepaald patroon is te ontdekken.

Top 10 landen

Uit deze landenvergelijking rolt een top 10 waar de adoptie van Bitcoin relatief het meeste is. Opvallend is dat de VS het enige westerse land is die in de top 10 eindigt. Ook ontbreken ook grote Europese landen, net zoals Nederland.

Omdat grote volumes vanuit ‘whales’ niet meetellen, eindigen China en de VS lager in deze ranglijst.

In deze landen is Bitcoin (BTC) populair: Oekraïne, Rusland en Venezuela

Latijns-Amerika

Een van de regio’s waar Bitcoin (en andere cryptovaluta) tractie krijgt is Latijns-Amerika in landen als Venezuela, Argentinië en ook Brazilië. Een drijver is inflatie van hun lokale valuta.

Deze regio is volgens Chainalysis goed voor tussen de 5% en 9% van alle on-chain activiteit wereldwijd.

Bitcoin is interessant als store of value óf als manier om een lokale munt om te zetten in dollars. Daar profiteren marktplaatsen zoals LocalBitcoins, Paxful en Bisq van.

Ze leggen de lat vrij laag. Je kunt ook vouchers omzetten in Bitcoin.

In deze landen is Bitcoin (BTC) populair: Oekraïne, Rusland en Venezuela

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...