Groeispurt Bitcoin (BTC) prijs resulteert tot premium van 5% in Korea

De toenemende interesse in Bitcoin resulteert in een groot verschil tussen vraag en aanbod op verschillende beurzen. Zo zien we dat de prijs van de cryptomunt in Zuid-Korea relatief gezien veel hoger ligt dat de gemiddelde mondiale spotprijs, tot wel meer dan 5%.

Bitcoin in Zuid-Korea

Een hogere prijs op een bepaalde beurs heet ook wel een ‘premium’. In de afgelopen is de beruchtste van deze premiums weer terug gekomen, namelijk de zogenoemde “Kimchi-premie”. Dit is een fenomeen dat zich voordoet op Koreaanse beurzen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Kimchi Premium is vernoemd naar een populaire Koreaanse gerecht. Het verwijst naar een hogere prijs van bitcoin op Koreaanse beurzen in tijden van hoge volatiliteit. Soortgelijke verschillen waren ook in 2018 aanweizg, tot soms wel een premie van 54%.

Volgens data van CryptoQuant is de premium momenteel nog een stuk lager dan destijds. Desalniettemin betaalt een Koreaan momenteel al snel 5,5% meer voor één bitcoin.

Deze premium is niet het gevolg van het feit dat Koreaanse handelaren hogere prijzen voor Bitcoin willen betalen.

Onderzoek uit 2019 suggereert dat het verschil ontstaat doordat het handelspaar Bitcoin met de Koreaanse Won in Korea groter is in vergelijking met het handelspaar met de dollar. Hierdoor zit ook het verschil in de wisselkoers tussen de Won en de dollar in deze metric.

Daarnaast is de Koreaanse markt relatief geïsoleerd van de mondiale beurzen. Doorgaans worden premiums teniet gedaan door arbitrage handel. Strenge kapitaalcontroles in Korea voorkomen echter dat dit nu gebeurt. Decrypt schrijft:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Jonathan Leong, oprichter van BTSE”]“De Koreaanse Won is een valuta met restricties, wat de mogelijkheid voor een gemakkelijke omrekening voor internationale betalingen beperkt. Zonder mogelijkheid tot conversie kan de arbitrage niet worden voltooid.”[/penci_blockquote]

Hoe dan ook: een premium laat zien dat de interesse onder de beleggers toeneemt.

Premium voor Grayscale

Dit soort situaties doen zich echter niet alleen voor tussen Amerikaanse en Koreaanse beurzen. Ook bínnen Amerika zien we een premium.

In dit geval gaat het om de premie tussen de spotprijs op bijvoorbeeld Coinbase en het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC). Door de enorme institutionele interesse, stijgt de prijs van de aandelen van dit fonds harder dan de spotprijs van Bitcoin.

Op het hoogtepunt was er een premium van 35% (!), een getal dat recent zakte tot 17%.

Marc van der Chijs legde al eens uit in de Hup Bitcoin podcast: Met de komst van een Exchange Traded Fund (ETF) zal deze premium langzaam kunnen verdwijnen, omdat men dan een index heeft om mee te handelen, in plaats van een mandje van aandelen.

Extra duur in Nigeria

Op Bitcoin Price Map zie je ook dat de prijs in de lokale Nigeriaanse beurs veel hoger is dan gemiddeld. Op moment van schrijven is deze premie gelijk aan 23%. Ook in Peru en Chili betaal je gemiddeld gezien iets meer: respectievelijk 4% en 3,10%.

Groeispurt Bitcoin (BTC) prijs resulteert tot premium van 5% in Korea

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCKorea