Bitcoin (BTC) prijs stijgt boven $68.000, wat is er aan de hand?

221115 totale weergaven
bitcoin BTC koers prijs

De bitcoin prijs is deze maandag boven de $68.000 geschoten. Waarom stijgt de prijs? Volgens Cointelegraph heeft bitcoin de wind mee, maar zijn er ook wat uitdagingen de komende periode. De laatste keer dat bitcoin boven de $68.000 was op 11 april, terwijl bitcoin al een goede week achter de rug heeft. De koers heeft volgens het Clark Moody Board circa 7% nodig om een nieuw koersrecord neer te zetten.

Bitcoin en monetaire expansie van VS

Bitcoin kent tot nu toe een erg bullish jaar met een koerswinst van 51%. Juist voorafgaand aan de bitcoin halving wist BTC een all-time high van $73.000 te bereiken. Volgens analisten is de monetaire expansie een van de redenen dat de koers is gestegen. Met expansie wordt bedoeld: de Amerikaanse overheid heeft extra dollars in het systeem gepompt om de noodlijdende bankensector te redden én om de economie te stimuleren. Een logisch gevolg is dat obligaties minder rendement opleveren voor beleggers en ze hun toevlucht zoeken naar schaarse assets zoals edelmetalen en bitcoin.

Volgens gegevens van de Amerikaanse Fed overschreed de bredere monetaire basis (M2) van de VS, die sinds mei 2023 op $20,8 biljoen was gestagneerd, in april 2024 de $21,0 biljoen. Deze verschuiving markeert het einde van een inkrimpingsperiode die begon in april 2022, toen de M2-indicator $22 biljoen bereikte. Ongeacht de rentetrends suggereert de toename van het circulerende geld een stijgende inflatiedruk, zelfs als bedrijven en individuen momenteel terughoudend zijn om uit te geven.

Het is te simpel om aan te nemen dat de overheid de liquiditeit blijft uitbreiden zolang inflatie een zorg blijft. De Fed kan bijvoorbeeld ervoor kiezen om de rentetarieven te verlagen en tegelijkertijd stappen te ondernemen om de economie af te remmen, zoals het verhogen van de reservevereisten van banken. Deze strategie kan de uitbreiding van de M2-monetaire basis kunnen vertragen in de hoop een “zachte landing” te bereiken en een recessie na een periode van hoge rentetarieven te vermijden.

Zwakke wereldwijde vastgoedsector

Verschillende factoren drukken de bitcoin prijs volgens de analisten van Cointelegraph. Op 17 mei bijvoorbeeld kondigde China aan om de problemen in de vastgoedmarkt van de regio aan te pakken. Deze beslissing benadrukt de risico’s van een economische neergang gezien de fragiele omstandigheden in de sector.

De Chinese centrale bank (PBOC) verstrekt $42,2 miljard aan staatsbedrijven om onverkochte appartementen op te kopen. Larry Hu, hoofdeconoom China bij Macquarie, vertelt aan nieuwszender CNBC dat de middelen van lokale overheden “te beperkt zijn om op macro-niveau invloed te hebben.” Hu zegt verder dat “later wellicht meer inspanningen van de centrale overheid zullen volgen.” Hierdoor blijven investeerders sceptisch dat deze eenmalige interventie van de centrale bank het probleem zal oplossen.

Het risico van een economische crisis veroorzaakt door de vastgoedsector strekt zich uit voorbij China, denkt Barry Sternlicht, CEO van Starwood Capital Group, op 15 mei. Volgens Yahoo Finance zegt Sternlicht dat “commercieel vastgoed te maken heeft met een balanscrisis” en voegt hij toe dat “kredietnemers moeite zullen hebben om schulden te herfinancieren, omdat de rentetarieven zijn gestegen.” Hij voorspelt ook dat regionale en gemeenschapsbanken in Noord-Amerika waarschijnlijk failliet zullen gaan.

Beperkte adoptie bitcoin

Vanuit één perspectief kan het verhoogde risico van een economische recessie gunstig te zien voor bitcoin. Omdat BTC is ontworpen om te functioneren als een onafhankelijk financieel systeem. Het is echter belangrijk te erkennen dat bitcoin nog niet mainstream is. Daarom beschouwen traditionele investeerders bitcoin zelden als een primaire optie bij het zoeken naar een afdekking, maar eerder als een risicovolle belegging.

Op 20 mei kondigt Michael Sonnenshein, CEO van Grayscale, zijn ontslag aan na een decennium bij het bedrijf. Grayscale beheert de GBTC spot exchange-traded fund (ETF). Het moederbedrijf, Digital Currency Group (DCG) is significant beïnvloed door het faillissement van zijn crypto-lenings- en handelsbedrijf, Genesis, in januari 2023. Als gevolg hiervan zijn investeerders bezorgd dat een deel van het $19,4 miljard GBTC-fonds geliquideerd kan worden, wat de prijs van bitcoin negatief kan beïnvloeden.

Volgens analist Rekt Capital laat de koers behoorlijk wat bullish actie zien.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...