Microsoft waarschuwt ziekenhuizen voor Bitcoin (BTC) ransomware

Microsoft waarschuwt Amerikaanse ziekenhuizen: let op ransomware aanvallen. Cybercriminelen vragen regelmatig bitcoin (BTC) als losgeld. Na betaling beloven zij bijvoorbeeld je server weer bereikbaar te maken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin ransomware en ziekenhuizen

De softwaregigant zegt dat tientallen ziekenhuizen in de Verenigde Staten gebruikmaken van gateways die kwetsbaar zijn. Dat maakt ze een makkelijk doelwit voor de ‘REvil ransomware’.

Deze malafide software scant volgens Microsoft het internet af en zoekt naar kwetsbaarheden. Vorige jaar verdiende de verspreiders van REvil software $287.000 in 3 (!) dagen.

Waarschuwing voor ziekenhuizen

Met name ziekenhuizen lijken een doelwit nu, mede door de gezondheidscrisis die wereldwijd de gezondheidszorg test en soms doet overstromen. Als er iets mis is met de computers of andere hardware, dan is men geneigd snel te betalen.

Microsoft zegt verschillende ziekenhuizen te helpen met het voorkomen van zo’n aanval.

Toename cybercrimanliteit

Een woordvoerder van Microsoft ligt de situatie toe tegenover SearchSecurity: ”We zien niet alleen een stijging in COVID gerelateerde valse emails of phishing pogingen. Maar we zien ook meer pogingen om services zoals de zorg aan te vallen.”

Met de juiste maatregelen kunnen instanties als ziekenhuizen zich echter wel beschermen. Zo is het handig om de kwetsbaarheden van hun VPN services aan te pakken om geen slachtoffer te worden van de REvil ransomware of andere aanvallen.

Met een open gateway ben je een target voor dit soort criminelen. Dit komt met name naar voren nu veel meer mensen op afstand informatie opvragen, dat zorgt voor minder veiligheid.

Bitcoin als tool

Bitcoin is voor cybercriminelen een handige tool omdat je geen toestemming nodig hebt om transacties te doen. Het is echter niet zo dat je als crimineel met bitcoin zomaar alles kunt maken, je kunt door veiligheidsdiensten meestal makkelijk worden opgespoord.

Het is niet eenvoudig om bitcoin geheel privé te gebruiken.

Een aantal andere nieuwtjes waar bitcoin als losgeld werd gevraagd:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmisdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...