Bitcoin (BTC) bereikt hoogste ‘gerealiseerde prijs’ ooit: $6.903,21

Bitcoin rijgt record na record aaneen. En de Bitcoin markt zou de Bitcoin markt niet zijn als het niet de zoveelste indicator uit de mouw zou toveren, de gerealiseerde marktprijs. En die ligt met $6.903,21 hoger dan ooit.

Gerealiseerde marktwaarde

$6.903? Dat ligt toch veel lager dan de normale prijs? Ja, dat klopt.
De gebruikelijke manier om marktwaarde te bepalen is het aantal geminede bitcoin maal de prijs. Dat geldt niet alleen voor Bitcoin, maar ook voor goud of aandelen Tesla.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De laatste actuele marktwaarde is volgens het Clark Moody Dashboard 295 miljard dollar tegen een prijs van circa $16.000.

Maar daarbij gaan we ervan uit dat iedereen zijn of haar bitcoin tegen de laatste actuele prijs is gekocht, namelijk $16.000. En dat is (gelukkig) niet zo.

Volgens marktonderzoeker Coin Metrics was er daarom behoefte aan een betrouwbaarder beeld en ze kwamen met de indicator ‘gerealiseerde marktwaarde’.

De gerealiseerde marktwaarde is simpelweg de prijs optellen van alle bitcoin van toen ze voor het laatst verstuurd zijn. Dat is voor een on-chain onderzoeker gewoon af te lezen in de blockchain. Ze kijken daarbij naar – in technisch jargon – naar de UTXO, Unspend Transaction Output.

Een UTXO is een beetje Bitcoin, waarvan is aan te tonen dat iemand daarvan de eigenaar is, de bezitter van de private sleutels. Het is eigenlijk gewoon een transactie die nog niet verder is uitgegeven.

Tel je de som op van die Bitcoin (UTXO’s), dan kom je op een veel lager totaal uit dan het markttotaal wat we kennen van rond de 300 miljard dollar. Het ligt eerder rond de 128 miljard dollar.

Deel je dat door het aantal gedolven Bitcoin van dit moment (ca. 18,5 miljoen), dan ligt de ‘gerealiseerde’ prijs ook veel lager dan de prijs die we kennen.

Dat de spotprijs stijgt is natuurlijk goed nieuws, maar dat de gerealiseerde prijs ook blijft stijgen, kan voor lange termijn investeerders een bevestiging zijn van hun geloof in deze store of value.

Ook statisticus Willy Woo maakt melding van de indicator.

Monetair beleid

Zoals we weten is het monetaire beleid van Bitcoin staalhard, welke prijs dan ook. Zo is er het consensus mechanisme genaamd Proof of Work.

Miners strijden elke dag om nieuwe Bitcoin door rekenkracht naar het netwerk te sturen. Daarnaast is er maximum van 21 miljoen BTC, een vergroot het huidige fiatstelsel waarbij centrale bank ongebreideld mogen bijdrukken.

Dat betekent ook dat het inflatiebeleid van Bitcoin in code gegoten is.

Bitcoin (BTC) bereikt hoogste 'gerealiseerde prijs' ooit: $6.903,21

Bitcoin inflatie volgens Bitcoinblockchain.com.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmarktwaarde

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...