Amerikaanse FinCEN wil extra zware regels voor Bitcoin bedrijven

De Verenigde Staten gaan waarschijnlijk de wat betreft de regelgeving voor de Bitcoin industrie verder aandraaien.

Het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) stelt voor dat cryptobeurzen en andere Money Service Businesses (MSB’s) meer data moeten gaan opslaan voor opnames van meer dan $3.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bovendien zijn deze financiële instellingen dan ook verplicht om elke transactie van meer dan $10.000 te melden. Zelfs als deze betaling niet als verdacht aangemerkt staat.

Kortom: minder privacy, meer regeltjes.

Regulering Bitcoin markt

In het voorstel staat dat onder meer dat ze “de naam en het fysieke adres van elke tegenpartij van een transactie van de klant van de financiële instelling identificeren. (…) En ook alle andere informatie die bij de transactie, de rekeningen en de betrokken partijen horen.”

Volgens de berichtgeving is er nu een periode van 15 dagen om commentaar in te dienen op dit voorstel. Reacties stromen binnen de Bitcoin community direct binnen. Hoe gaat dit er in de praktijk uit zien? Hoe gaat dit werken voor decentrale exchanges waarbij te tegenpartij in een trade niet bekend is?

Volgens het voorstel moeten de MSB’s dus klanten met hosted wallets identificeren als ze een betaling willen doen naar een unhosted wallet. Het zijn termen die in de Bitcoin community beter bekend staan als custodial en non-custodial.

Wil je als bedrijf geld uit jouw wallet naar een klant sturen? Dan is het zaak om de juiste gegevens te vragen, op te slaan en waar nodig te delen met de autoriteiten. In Nederland gelden soortgelijke regels voor bitcoin bedrijven.

Verkapt sleepnet

Deze regels leiden ertoe dat banken en MSB’s enorme rapporten moeten opmaken met de transactiehash en de identiteit van de betrokken personen en wallets. De Bank Secrecy Act (BSA) vereist rapportage van transacties van meer dan $10.000, maar voor cryptovaluta vereist FinCen nu een lagere benchmark van $3.000.

Dat betekent dus dat de BSA in dit voorstel strikter wordt toegepast op de cryptomarkt vergeleken met banken of contante transacties, terwijl eer geen eens een aanleiding voor hoeft te zijn. Door deze aanscherping van de regels zijn betalingen met Bitcoin per definitie gemarkeerd als ‘schimmig’.

Want ja.. Bitcoin schijnt een speeltje te zijn van criminelen. Het schijnt een magneet te zijn van witwaspraktijken:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Steven Mnuchin, de vertrekkende minister van Financiën.”]”De regel, die van toepassing is op financiële instellingen en in overeenstemming is met de bestaande vereisten, is bedoeld om de nationale veiligheid te beschermen, de rechtshandhaving te ondersteunen en de transparantie te vergroten en tegelijkertijd de impact op verantwoorde innovatie te minimaliseren”[/penci_blockquote]

Is dit een begin van een wereld waarin we witte en grijze bitcoin hebben? Een tweedeling tussen ‘gereguleerde’ accounts met witte bitcoin en een industrie van self-hosted grijze bitcoin die buiten het gereguleerde circuit vallen? Misschien wel.

Reacties uit de industrie

Deze maatregel zorgt voor fronsende gezichten. Het zorgt aan de ene kant voor enorm veel extra bureaucratie en papierwerk, terwijl een Bitcoin ín het ecosysteem eenvoudig doorgestuurd kan worden buiten de regelgeving om.

Jake Chervinsky, de Amerikaanse Simon Lelieveldt, zegt hier het volgende over:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De regel zou een enorm last leggen op cryptodienstverleners, hun klanten en de samenleving in het algemeen, en misschien in strijd zijn met grondwettelijke rechten, zonder dat het enig voordeel oplevert voor de overheid in het algemeen of wetshandhaving in het bijzonder”[/penci_blockquote]

Hij noemt de timing ook bijzonder. “FinCEN geeft ons 15 dagen, tot eind december. Met nog een maand te gaan voordat een nieuwe president wordt beëdigd. Hier is een naam voor: ‘midnight rulemaking’.

Decentrale toekomst?

Een andere vraagteken komt te voorschijn rondom Decentrale Exchanges (DEX) en DeFi protocollen waarbij je coins en tokens kunt swappen zonder centrale MSB. Hoe gaat hier tegen worden opgetreden? Gaat het duidelijk maken wat wél DeFi is, en welke projecten klaarblijkelijk minder decentraal zijn dan ze pretenderen te doen?

En daarnaast: vanaf een adres die gewhitelist is bij een gereguleerde, kun je de bitcoin eenvoudig doorsturen naar ieder adres dat de ontvanger wil.

In Nederland zijn we al een stapje verder: hier zijn dit soort dingen al ingevoerd. Je moet sinds kort ook een bewijs leveren van een adres waarop je een opname wilt ontvangen.

Het idee is dat je daarmee aangeeft ook de daadwerkelijke eigenaar te zijn van het ontvangstadres. Dit is ook mogelijk door een berichten te signeren met de private key. Maar ook deze methode is zo lek als een mandje: het houdt criminelen niet tegen en het zorgt wel voor extra rompslomp.

Bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCwallet